Mer om SVT EUROPA
Startsida
Greker i Sverige
Nyheter
Grekiska nyheter
Intervjuer
Böcker
Forum
Mer om...
Kontakt
Πέτρος Γουγουλάκης
Πέτρος Γουγουλάκης

"H μεγάλη έκπληξη"

Άρθρο του πανεπιστημιακού και προέδρου του Συλλόγου Φίλων της Πολιτιστικής Στέγης Πέτρου Γουγουλάκη για τα τεκτενόμενα στην Ομογένεια της Σουηδίας.


ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Κυριακή 9 Απριλίου 2006

"H μεγάλη έκπληξη"

του Πέτρου Γουγουλάκη

Για όλους εμάς, που παρακολουθούμε με οδύνη τα τελευταία χρόνια την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει η πάλαι ποτέ δυναμική Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, δεν μας παραξενεύει η απόφαση της Κρατικής Υπηρεσίας Ενσωμάτωσης (Integrationsverket). Ήταν θέμα χρόνου η διαπίστωση ότι το δευτεροβάθμιο όργανο των ελληνικών φορέων δεν είναι δημοκρατικός οργανισμός και κατά συνέπεια δεν προωθεί ευγενείς σκοπούς.

Όσοι γνωρίζουν το πώς λειτουργεί η σουηδική δημόσια διοίκηση, εύκολα κατανοούν ότι μια τέτοια απόφαση ”δεν πάρθηκε στο πόδι”, αλλά είναι το καταστάλαγμα επανειλημμένων αξιολογήσεων και συνεδριάσεων σε πολλά επίπεδα. Ως γνωστόν οι αποφάσεις κρατικών υπηρεσιών στη Σουηδία δεν υπόκεινται σε έφεση. Είναι δηλαδή οριστικές κι αμετάκλητες. Άσχετα αν κανείς θεωρεί το καθεστώς αυτό δίκαιο ή άδικο γεγονός είναι ότι η Ομοσπονδία δεν πρόκειται να επιχορηγηθεί από το σουηδικό κράτος, κι ούτε βέβαια από κανέναν άλλο νόμιμο και δημοκρατικό σουηδικό φορέα.

Υπεύθυνοι της σημερινής κρίσης στον οργανωμένο ελληνισμό της Σουηδίας και την απαξίωση που εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζουμε ως οργάνωση από πλευράς σουηδικών υπηρεσιών είναι η σημερινή της ηγεσία και οι παρατάξεις απ’ τις οποίες προέρχονται.

Έκπληξη αναμφίβολα προξενεί η σιωπή από την πλευρά της Ομοσπονδίας σχετικά με την απόφαση της Κρατικής Υπηρεσίας Ενσωμάτωσης.

•Γιατί κατά τη γνώμη τους μετά από 35 χρόνια διακόπτεται η επιχορήγηση της Ομοσπονδίας;

•Τι εννοεί η Υπηρεσία χαρακτηρίζοντας την Ομοσπονδία ως μη δημοκρατική;

•Για ποιο λόγο η Ομοσπονδία δεν βάζει έστω και μια μικρή ανακοίνωση (μερικές λεξούλες) στην ιστοσελίδα της;

•Ή η σημερινή ηγεσία της ομοσπονδίας θεωρεί το όλο θέμα που προέκυψε επουσιώδες ή κάποιοι θέλουν να αποκρύψουν κάτι από τα μέλη όσων συλλόγων και κοινοτήτων συνεχίζουν να παραμένουν μέλη της ”ομοσπονδίας”; Ποιο από τα δύο είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα;

•Δεν αποτελεί ΜΥΣΤΗΡΙΟ, στην εποχή της τεχνολογίας, της πληροφόρησης, μια εθνική ομοσπονδία στη Σουηδία, όπως η ελληνική, που ενώ διαθέτει ιστοσελίδα να μην ενημερώνει τους Έλληνες της Σουηδίας για τίποτα; (Εξαίρεση αποτελούν δυο-τρεις φωτογραφίες που προβάλλουν τον πρόεδρό της ως διοργανωτή κάποιας σύσκεψης με το ΣΑΕ Ευρώπης).

Δεν θα έπρεπε επιτέλους να βγουν από την ”κρυψώνα” τους και να μας πουν κάτι; Είναι αλήθεια αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την κακοδιαχείρηση των οικονομικών των Ομοσπονδιών μας (μεγάλων και νέων); ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Κάνω έκκληση στους σημερινούς ηγέτες της Ομοσπονδίας και του Ιδρύματος της Ελληνικής Πολιτιστικής Στέγης να γίνουν μέτοχοι στο δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει για τα έργα και τις ημέρες των οργανώσεων των Ελλήνων της Σουηδίας, δείχνοντας ότι τίποτα δεν έχουν να φοβηθούν από έναν ανοιχτό και δημοκρατικό διάλογο που σέβεται το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης χωρίς προσωπικές επιθέσεις και προσβολής της αξιοπρέπειας του αντιπάλου. Ας φανούμε λοιπόν αντάξιοι του Πολιτισμού για τον οποίο λέμε πως εκπροσωπούμε με στόχο:

•Τον εκσυγχρονισμό, την ανανέωση και την ποιοτική αναβάθμιση των οργανώσεων του Ελληνισμού της Σουηδίας,

•Την καλλιέργεια της Παιδείας, του Πολιτισμού και της Αλληλεγγύης των μελών τής Κοινότητας των Ελλήνων της Σουηδίας.

Πέτρος Γουγουλάκης
Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Πολιτιστικής Στέγης.


2006-04-09, 18:40 Τελευταία ενημέρωση: 2008-09-26, 22:07


Ansvarig utgivare:
Zoi Karkamanis
Υπεύθυνοι για την Ελληνοσουηδική Ιστοσελίδα:
Ζωή Καρκαμάνη
Δημήτρης Καρκαμάνης

Publisher/Εκδότης:
Dimitrios Karkamanis
Δημήτριος Καρκαμάνης