Mer om SVT EUROPA
Startsida
Greker i Sverige
Nyheter
Grekiska nyheter
Intervjuer
Böcker
Forum
Mer om...
Kontakt
Πανηγυρίζει ο μόλις 31 ετών Jimmie Åkesson, αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες», ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του «έγραψε ιστορία»
Πανηγυρίζει ο μόλις 31 ετών Jimmie Åkesson, αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες», ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του «έγραψε ιστορία»

"Ρυθμιστές" των σουηδικών εκλογών οι «Σουηδοί Δημοκράτες» (SD) με 20 έδρες, αλλά τους κρατούν σε απόσταση Κεντροδεξιοί και Σοσιαλδημοκράτες


Γίνεται να νικήσει κάποιο κόμμα σε εθνικές εκλογές λαμβάνοντας μόλις το 5,7%; Γίνεται, τουλάχιστον στην περίπτωση του ακροδεξιού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες» (Sverigedemokrater, SD), το οποίο εισέρχεται για πρώτη φορά στη Βουλή της Σουηδίας κερδίζοντας 20 έδρες και τον «τίτλο» του επίδοξου ρυθμιστή των μετεκλογικών παζαριών. Ενός ρυθμιστή τον οποίο οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές της σουηδικής πολιτικής σκηνής επιχειρούν με κάθε νόμιμο τρόπο να κρατήσουν σε απόσταση.


Ολοι οι άλλοι υποψήφιοι, αντίθετα, «έχασαν» στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στη Σουηδία. Στους χαμένους συγκαταλέγεται ο πρωθυπουργός Fredrik Reinfeldt (Φρέντρικ Ράινφελντ), που είδε μεν την τετρακομματική κεντροδεξιά «Συμμαχία» του να νικά άνετα τον αντιπολιτευόμενο κεντροαριστερό συνασπισμό (και μάλιστα με υψηλότατο ποσοστό: 49,2% έναντι 43,9%), αλλά απώλεσε την αυτοδυναμία αφού δεν συγκέντρωσε αρκετές έδρες για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Ετσι, η ιστορική αυτή νίκη- είναι η πρώτη φορά που η Κεντροδεξιά κερδίζει δύο συνεχόμενες φορές τους Σοσιαλδημοκράτες στην παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατική σκανδιναβική χώρα- είχε μια γλυκόπικρη γεύση για τον 45χρονο Σουηδό πολιτικό. Τώρα, λένε πολλοί αναλυτές, ίσως αναγκαστεί να σχηματίσει μια εύθραυστη κυβέρνηση μειοψηφίας ποντάροντας στη «σιωπηρή» στήριξη των ακροδεξιών.

«Εμείς θα παραμείνουμε στην εξουσία και θα ζητήσουμε την υποστήριξη των Πρασίνων» δήλωσε ο κ. Ράινφελντ, ο συνασπισμός του οποίου εξασφάλισε 172 έδρες σε σύνολο 349. Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ακροδεξιό κόμμα. Ωστόσο το κόμμα των Οικολόγων, που ενίσχυσε τα ποσοστά του (πήρε το 7,2% των ψήφων και εκλέγει 25 βουλευτές), αρνήθηκε κατηγορηματικά διά της συναρχηγού του Μαρίας Βέτερστραντ (Maria Wetterstrand) κάθε συνεργασία με την Κεντροδεξιά.

Για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι από το 1932 ως το 2006 κυβέρνησαν ουσιαστικά μόνοι τους τη Σουηδία, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αφού συγκέντρωσαν προχθές μόλις το 30,9% των ψήφων - το χειρότερο ποσοστό της τελευταίας εκατονταετίας. Η επικεφαλής του κόμματος Mona Sahlin (Μόνα Σαλίν) υποσχέθηκε να πολεμήσει την ξενοφοβία. «Ας μας πει λοιπόνο πρωθυπουργός πώς σκοπεύει να κυβερνήσει τη χώρα μαςχωρίς να αποκτήσουν επιρροή οι “Σουηδοί Δημοκράτες”» τόνισε η Μόνα Σαλίν. «Ολη μου τη ζωή πολεμώ την ξενοφοβίακαι δεν σκοπεύωνα σταματήσω τώρα» δήλωσε, ενώ οι συγκεντρωμένοι οπαδοί την καταχειροκροτούσαν.

Το ερώτημα της Μόνας Σαλίν προς τον Φρέντρικ Ράινφελντ δεν είναι αβάσιμο. Παρά τις κινητοποιήσεις κατά των ακροδεξιών (χθες διαδήλωσαν 6.000 στη Στοκχόλμη), το κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών»- μια περιθωριακή ως πρόσφατα κίνηση με νεοναζιστικές ρίζες και άκρως ξενοφοβική και αντιμεταναστευτική ατζέντα, ιδίως σε βάρος των μουσουλμάνων- όχι μόνο μπήκε στη Βουλή διπλασιάζοντας σχεδόν τα ποσοστά του από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση του 2006, αλλά ήδη προβάλλει και ως άτυπος «ρυθμιστής». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μόλις 31 ετών αρχηγός του Jimmie Åkesson (Γίμι Όκεσον), ο οποίος έχει παραδεχθεί δημοσίως ότι υπήρξε σκίνχεντ στα 16 του, δήλωσε ότι το κόμμα του «έγραψε ιστορία» και υποσχέθηκε πως θα «συμπεριφερθεί υπεύθυνα».


ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

Εστριψαν αριστερά, έχασαν από τα δεξιά

Στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν την εξουσία, οι Σουηδοί Σοσιαλδημοκράτες πήγαν πιο «αριστερά» από το σύνηθες, εκτιμούν πολλοί αναλυτές. Παρουσιάζοντας μια προεκλογική πλατφόρμα που ζητούσε επιπλέον αύξηση της φορολογίας για τα υψηλά εισοδήματα και τις επιχειρήσεις, καθώς και την ακύρωση των «νεοφιλελεύθερων»- όπως τις αποκαλούσε- μεταρρυθμίσεων του Φρέντρικ Ράινφελντ, τρόμαξαν τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Ετσι, παρά την οδυνηρή απώλεια της αυτοδυναμίας, το σουηδικό εκλογικό σώμα επιβράβευσε για δεύτερη φορά την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Φρέντρικ Ράινφελντ . Γιατί; Διότι ο κ. Ράινφελντ επέμενε στο ιδιάζον «μείγμα» της διατήρησης μεν του κορμού του περίφημου «σουηδικού μοντέλου» για το κοινωνικό κράτος (αφενός υψηλή φορολογία, αφετέρου πολλές και υψηλής ποιότητας παροχές), αλλά με τρεις σοβαρές διαφοροποιήσεις: μείωση φόρων, περιορισμό των κοινωνικών δαπανών και επιδομάτων, αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Γεγονός είναι ότι και οι δύο μεγάλες συμμαχίες απέτυχαν να απομονώσουν την Ακροδεξιά. Οπως δήλωσε χθες ο ηγέτης των «Σουηδών Δημοκρατών» Jimmie Åkesson (Γίμι Όκεσον), , «οι μεγάλες παρατάξεις θα αναγκαστούν τώρα να αλλάξουν την πολιτική τους, ιδίως όσον αφορά τη μετανάστευση, αν δεν θέλουν να συνεχίσουν να χάνουν ψήφους από εμάς».

Ελληνοσουηδική Ιστοσελίδα


2010-09-23, 04:30 Τελευταία ενημέρωση: 2010-09-23, 11:42


Ansvarig utgivare:
Zoi Karkamanis
Υπεύθυνοι για την Ελληνοσουηδική Ιστοσελίδα:
Ζωή Καρκαμάνη
Δημήτρης Καρκαμάνης

Publisher/Εκδότης:
Dimitrios Karkamanis
Δημήτριος Καρκαμάνης