Mer om SVT EUROPA
Startsida
Greker i Sverige
Nyheter
Grekiska nyheter
Intervjuer
Böcker
Forum
Mer om...
Kontakt
Το ΟΧΙ του 1940 ας γίνει πηγή έμπνευσης και ανάλογης συμπεριφοράς του λαού μας και των πολιτικών ηγετών του ενάντια σε κάθε είδους επιβουλή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στις μέρες μας.
Το ΟΧΙ του 1940 ας γίνει πηγή έμπνευσης και ανάλογης συμπεριφοράς του λαού μας και των πολιτικών ηγετών του ενάντια σε κάθε είδους επιβουλή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στις μέρες μας.

Δοξολογία για την εβδομηκοστή επέτειο του ΟΧΙ στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου της Στοκχόλμης


Στον Ελληνορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Στοκχόλμης, παρουσία της πρέσβεως της Ελλάδος στη Σουηδία κυρίας Αλίκης Χατζή, της επιτετραμένης και προξένου στην πρεσβεία της Κύπρου κυρίας Μαρίας Σαββίδου-Παναγιώτου, του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας κ. Κομνηνού Χαΐδευτού, του συμβούλου της Ελληνικής πρεσβείας κ. Γεωργίου Αρναούτη, του ακολούθου Άμυνας της Ελλάδος στη Σουηδία σμηνάρχου κ. Αναστασίου Αθανασόπουλου, της ακολούθου Μορφωτικών και Πολιτιστικών θεμάτων της πρεσβείας κυρίας Μαργαρίτας Mellberg, της προϊσταμένης του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας κυρίας Ελευθερίας Σπηλιωτακοπούλου, του διευθυντού του Γραφείου Τύπου της πρεσβείας της Κύπρου στη Στοκχόλμη κ. Σπύρου Καραολίδη, άλλων εκπροσώπων των εδώ Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών, και πλήθους ομογενών, χοροστατούντος του μητροπολίτου Σουηδίας και Πάσης Σκανδιναβίας κ.κ. Παύλου, τελέσθηκε δοξολογία για την εβομηκοστή επέτειο του Ιστορικού "ΟΧΙ" της 28ης Οκτωβρίου του 1940, του Έπους της Αλβανίας και της αντίστασης του Ελληνικού λαού που ακολούθησε κατά την διάρκεια της γερμανο-ιταλικής, ναζιστο-φασιστικής κατοχής της Ελλάδος το 1941-44.


Τον πανηγυρικό της επετείου του "ΟΧΙ" εξεφώνησε ο μητροπολίτης Σουηδίας και Πάσης Σκανδιναβίας κ.κ. Παύλος ο οποίος και αναφέρθηκε στην ιστορικη σημασία του ΟΧΙ των Ελλήνων έναντι των φασιστικών ορδών του Μουσολίνι τονίζοντας με έμφαση ότι αυτό το ΟΧΙ αποτελεί συνέχεια και έκφραση της ιστορικής συνείδησης του Ελληνικού λαού από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερον.

Το Ελληνικό Σχολείο ελεύθερου χρόνου της Στοκχόλμης εκπροσώπησαν μαθητές του με την γαλανόλευκο μας σημαία ανά χείρας.

Η δοξολογία με συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων έκλεισε με τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο.

Στη συνέχεια ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση στην αίθουσα τελετών του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Γεωργίου, στην οποία ήταν προσκεκλημένοι άπαντες οι συμμετέχοντες στην δοξολογία.


Επέτειος του Όχι

Η Επέτειος του Όχι, αφορά την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις επί τελεσιγράφου που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940, στον Έλληνα Πρωθυπουργό, συνέπεια της οποίας ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Ιστορία

Τις πρώτες πρωινές ώρες στις 28 Οκτωβρίου του 1940 η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστρεψε το βλέμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c'est la guerre», (αλόρ, σε λα γκερ = Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταλικών αιτημάτων.

O ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή: «Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: αυτό σημαίνει πόλεμο. Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος..., ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ». Σημειώνεται πως αυτούσια η λέξη ΟΧΙ παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον» του Ν. Π. Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940.
Δύο ώρες μετά την παραπάνω επίδοση, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος με εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο, οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη ενεπλάκη στον πόλεμο.

Γερμανικές Ενισχύσεις

Ο Χίτλερ, βλέποντας ότι οι Ιταλοί παρά τον τελειότερο εξοπλισμό και τις μεγαλύτερες δυνάμεις τους δεν μπορούσαν να κατακτήσουν την Ελλάδα, αποφάσισε να επέμβει ο ίδιος τον Απρίλιο του 1941. Ο στρατός μας, που υπερασπιζόταν το Ρούπελ και τα άλλα οχυρά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, αγωνίστηκε ηρωικά. Η Ελλάδα όμως δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα και τους δυο επιδρομείς. Οι Γερμανοί, για να την κατακτήσουν, αναγκάστηκαν να θυσιάσουν διαλεχτά τμήματα του στρατού τους.

Ο ηρωικός αγώνας του ελληνικού στρατού, εκτός από τις μεγάλες απώλειες που προκάλεσε στον Άξονα, ανάγκασε τη Γερμανία να καθυστερήσει την επίθεση της εναντίον της Ρωσίας. Αυτή η καθυστέρηση συνέβαλε στην τελική ήττα των Γερμανών, οι οποίοι, εκτός από την αντίσταση των Ρώσων, είχαν να αντιμετωπίσουν και τον ανυπόφορο ρωσικό χειμώνα.

Τριπλή Κατοχή

Οι Γερμανοί, όταν κατέλαβαν την Ελλάδα, παραχώρησαν τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης στους συμμάχους τους Βουλγάρους. Την υπόλοιπη χώρα τη μοιράστηκαν με τους Ιταλούς. Έτσι, για την Ελλάδα άρχιζε η φρίκη της τριπλής κατοχής. Πείνα και εξαθλίωση μάστιζε το λαό. Τα τρόφιμα ήταν ελάχιστα, αφού τα περισσότερα τα έπαιρναν οι κατακτητές. Η κατάσταση στις πόλεις και κυρίως στην Αθήνα ήταν απελπιστική.

Έναρξη Αντίστασης

Ο λαός, όμως, δεν έσκυψε το κεφάλι, παρότι βρέθηκαν, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, κάποιοι άνθρωποι που δε δίστασαν να συνεργαστούν με τους κατακτητές. Σύντομα δημιουργήθηκαν αντιστασιακές οργανώσεις στις πόλεις, που αντιμετώπισαν αρχικά το ζήτημα της επιβίωσης του πληθυσμού μετά την τρομερή εμπειρία των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών της πείνας το χειμώνα του 1941-42 στην Αθήνα και τον Πειραιά, και στη συνέχεια οργάνωσαν την αντίσταση στην πολιτική επιστράτευση που επέβαλε την υποχρεωτική αποστολή Ελλήνων εργατών στη Γερμανία.
Παράλληλα, άρχισε ο ανταρτοπόλεμος εναντίον των κατακτητών στα ελληνικά βουνά. Περιοχές ολόκληρες απελευθερώθηκαν και στην «Ελεύθερη Ελλάδα» που δημιουργήθηκε με τον τρόπο αυτό λειτούργησαν νέοι θεσμοί.
Οι Γερμανοί αντέδρασαν με μανία: φυλάκιζαν, βασάνιζαν, κατάστρεφαν και έκαιγαν πόλεις και ολόκληρα χωριά, όπως τα Καλάβρυτα και το Δίστομο. Χιλιάδες άνθρωποι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν.

Εθνική Αντίσταση

Η Εθνική αντίσταση θέριευε και προκαλούσε στον κατακτητή σοβαρές απώλειες. Κορυφαίο κατόρθωμα, κατά την πρώτη φάση ανάπτυξης της αντίστασης, ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου (25 Νοεμβρίου 1942). Με την καταστροφή της καθυστέρησε ο ανεφοδιασμός των στρατευμάτων του Άξονα, που πολεμούσαν στην Αφρική. Από την άλλη μεριά η αντίσταση ανάγκασε τους κατακτητές να διατηρήσουν πολύ στρατό στην Ελλάδα, ενώ τους ήταν απαραίτητος σε άλλα μέτωπα. Ήταν μια ακόμη προσφορά των Ελλήνων στη συμμαχική νίκη εναντίον των δυνάμεων του Άξονα. Αυτή η νίκη οδήγησε και στην απελευθέρωση της Ελλάδας στις 12 Οκτωβρίου 1944.

Αργότερα (1947), η Ελλάδα κατάφερε να προσαρτήσει τα Δωδεκάνησα, τα οποία μέχρι τότε ήταν στην ιταλική κατοχή.

Από τις ενδοξότερες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας

Το Έπος του "ΟΧΙ", ο Ελληνοιταλικός πόλεμος, ο πόλεμος ενάντια στην Γερμανική εισβολή το 1941 και η Εθνική Αντίσταση του 1941-44 έχουν καταγραφεί από την Ιστορία ως εκ των ενδοξότερων σελίδων της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.

Σε σχέση με τις δυσκολίες που περνάει τις ημέρες μας η χώρα μας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα εθνικά μας θέματα, το Έπος του "ΟΧΙ" και η αντίσταση του Ελληνικού λαού ενάντια στους ξένους εισβολείς το 1941-44, θα πρέπει να αποτελούν πηγή έμπνευσης και παράδειγμα συμπεριφοράς προς μίμηση.

http://greek.swedishportal.net
Ελληνοσουηδική Ιστοσελίδα


2010-10-28, 15:26 Τελευταία ενημέρωση: 2010-10-29, 11:34


Ansvarig utgivare:
Zoi Karkamanis
Υπεύθυνοι για την Ελληνοσουηδική Ιστοσελίδα:
Ζωή Καρκαμάνη
Δημήτρης Καρκαμάνης

Publisher/Εκδότης:
Dimitrios Karkamanis
Δημήτριος Καρκαμάνης