Mer om SVT EUROPA
Startsida
Greker i Sverige
Nyheter
Grekiska nyheter
Intervjuer
Böcker
Forum
Mer om...
Kontakt
Ο ΥΠΕΘΑ Ευάγγελος Βενιζέλος...
Ο ΥΠΕΘΑ Ευάγγελος Βενιζέλος...

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την λαθρομετανάστευση


Απάντηση του υπουργού Άμυνας Ε.Βενιζέλου σε ερώτηση για την λαθρομετανάστευση σε διαδικτυακή συνέντευξη του σε πολίτες, blogs και sites:

Ερώτηση: «Η λαθρομετανάστευση βρέθηκε ξαφνικά στην ατζέντα της πολιτικής συζήτησης μετά τις ευρωεκλογές. Το υπαρκτό πρόβλημα των χιλιάδων οικονομικών μεταναστών ήταν γνωστό για χρόνια σε όλους τους κατοίκους των παραμεθορίων περιοχών, τόσο στον Έβρο, όσο πολύ περισσότερο στα νησιά του Αιγαίου, οι οποίοι «φώναζαν», ζητώντας βοήθεια από το σύνολο της Πολιτείας (Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, Αρχές) αλλά δεν εισακούονταν ποτέ. Ξαφνικά, βλέπουμε, ότι το θέμα μονοπωλεί τη συζήτηση κάτω από την πίεση των καταστάσεων, με τον κίνδυνο των υπερβολών ή των πρόχειρων μέτρων να είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Το ΠΑΣΟΚ επικαλέσθηκε τη συμφωνία που είχε υπογραφεί με την Τουρκία για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών που συλλαμβάνονται και τη μη εφαρμογή της, αλλά από ότι φαίνεται μία συμφωνία για να εφαρμοστεί θέλει δύο και στην προκειμένη περίπτωση η Τουρκία δεν δείχνει σημάδια συνεργασίας. Αυτή είναι η άποψη του κόμματός σας; Ότι με μία συμφωνία με τη γειτονική χώρα μπορεί να λυθεί το ζήτημα; Έχετε κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο για τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος η οποία να μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον αυτονόητο ανθρωπισμό και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων;»H απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου

Ευ.Βενιζέλος: Συμφωνώ κατ’ αρχάς με την παρουσίαση του προβλήματος, όπως την κάνετε στην ερώτησή σας. Δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα μόνο με την εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επαναπροώθησης. Η Τουρκία δήλωσε αποφασισμένη να μην το σεβαστεί με το επιχείρημα ότι δεν είναι η ίδια χώρα προέλευσης αλλά απλώς διέλευσης των μη νόμιμων αυτών μεταναστών και δεν έχει ως εκ τούτου τη δυνατότητα να τους «επαναπροωθήσει» στη χώρα της καταγωγής τους. Ως εκ τούτου η ελληνοτουρκική σχέση στο ζήτημα αυτό πρέπει να μετατραπεί σε ευρωτουρκική και να ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπόψη και το ζήτημα που θέτει η Τουρκία σε σχέση με τον τελικό προορισμό των ανθρώπων αυτών που δεν μπορούν να αφεθούν στην τύχη τους.

Όμως όλα ξεκινούν από την πηγή του προβλήματος. Και πηγή του προβλήματος είναι η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει παρουσία ως ισχυρή διεθνής οντότητα. Να παρεμβαίνει στην αντιμετώπιση μεγάλων ανθρωπιστικών κρίσεων ή μεγάλων εντάσεων σε χώρες όπως είναι το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν, το Σουδάν, η Σομαλία ή σε περιοχές όπως το Νταρφούρ. Διότι τώρα πια δεν έχουμε κύματα μεταναστών επειδή κατέρρευσαν οι χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού ή επειδή έχουμε πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Έχουμε ανθρώπους που αναζητούν μία θέση κάτω από τον ήλιο από πολύ μακρινές περιοχές, ανθρώπους που δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά αναγκάζονται να περάσουν από την Ελλάδα λόγω των εκτεταμένων θαλασσίων συνόρων που αυτή έχει.

Ως εκ τούτου πρέπει να απογράψουμε και να περιγράψουμε σωστά το πρόβλημα, να ζητήσουμε τη ριζική αλλαγή του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» ώστε να μην αναλαμβάνει η Ελλάδα ένα βάρος που ανήκει σε όλη την Ευρώπη. Να οργανώσουμε τη Frontex ως ευρωπαϊκή δύναμη με υποδομή.

Αλλά να μην νομίζουμε ότι μόνο με φύλαξη των συνόρων μπορεί να λυθεί το ζήτημα αυτό. Να σεβαστούμε τη συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες και να εφαρμόσουμε διαδικασίες απονομής του καθεστώτος του πρόσφυγα ή του καθεστώτος ανθρωπιστικής βοήθειας όπως προβλέπει η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και όπως κάνουν οι πιο προωθημένες στα θέματα αυτά χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και κυρίως να αποτρέψουμε τη γκετοποίηση, να πάψουμε να τροφοδοτούμε τα κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με ανθρώπους που στοιβάζονται χωρίς σεβασμό στην αξιοπρέπειά τους ή που γίνονται αντικείμενο πολλαπλής εκμετάλλευσης. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μέσα από το συνδυασμό των μέτρων που προανέφερα όσο πιο συνοπτικά μπορούσα.

Πηγή: newsblog.gr

Ελληνοσουηδική Ιστοσελίδα
http://greek.swedishportal.net


2011-01-06, 17:10 Τελευταία ενημέρωση: 2011-01-10, 02:21


Ansvarig utgivare:
Zoi Karkamanis
Υπεύθυνοι για την Ελληνοσουηδική Ιστοσελίδα:
Ζωή Καρκαμάνη
Δημήτρης Καρκαμάνης

Publisher/Εκδότης:
Dimitrios Karkamanis
Δημήτριος Καρκαμάνης