Mer om SVT EUROPA
Startsida
Greker i Sverige
Nyheter
Grekiska nyheter
Intervjuer
Böcker
Forum
Mer om...
Kontakt

Αλέξης Τσίπρας στο ΒΗΜΑ: «Να ξεμπερδεύουμε με το μνημόνιο»


Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παίζει θέατρο με την τρόικα και ζητεί συμπόρευση όλης της Αριστεράς.

ΥΠΕΡ της «συμπόρευσης όλης της Αριστεράς απέναντι στην κατεδάφιση της κοινωνίας» τάσσεται ο κ. Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη που ακολουθεί, συγκαταλέγοντας στο «τόξο» αυτό τη ριζοσπαστική και την παραδοσιακή Αριστερά, τον οικολογικό χώρο και τους Σοσιαλιστές «που βλέπουν την έννοια του Σοσιαλισμού να εξευτελίζεται από την ηγεσία του ΠαΣοΚ».

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφερθείς στις αποστάσεις που κρατά ο κ. Αλ. Αλαβάνος από το συμμαχικό σχήμα σχολιάζει ότι «ο καθένας επιλέγει την πορεία του», ενώ εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης και την κατηγορεί ότι «έπαιξε θέατρο» με την τρόικα, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και αυτός ο στόχος για την άντληση των 50 δισ. ευρώ είναι ανέφικτος, αφού «δεν έχουν μείνει πολλά, παρά μόνο τα ασημικά για να ξεπουλήσουν».- Το ερώτημα είναι απλό:Μήπως οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν δίκιο και είτε μας αρέσει είτε όχι το χρέος με άλλον τρόπο δεν αντιμετωπίζεται;

«Ακόμα κι αν “σκοτώσουμε” βουνά και παραλίες, ακόμα κι αν εκχωρήσουμε τον ορυκτό και ενεργειακό μας πλούτο προκειμένου να πραγματοποιηθεί το περίφημο swap δημόσιου χρέους- δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, που μας ζητάνε, το χρέος δεν αντιμετωπίζεται. Από 350 δισ. ευρώ θα γίνει 300 δισ. ευρώ. Ε και; Μετά τι θα γίνει; Το χρέος αντιμετωπίζεται με έναν μόνο τρόπο. Με επαναδιαπραγμάτευση ως προς τους όρους αποπληρωμής και διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του. Αλλά για να το κάνεις αυτό πρέπει να έχεις κυβέρνηση αποφασισμένη να διαπραγματευτεί, όχι κυβέρνηση λογιστών».

- Δεν είναι ακραίο να εγκαλείτε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ότι καμώνονται πως τσακώνονται με την τρόικα, ενώ έχουν συναποφασίσει και συνυπογράψει ήδη την εκποίηση του δημόσιου πλούτου;

«Μα αυτό ακριβώς δεν συνέβη; Οι “εξεγέρσεις της πιτζάμας” κατά της τρόικας που κρατάνε μόλις 24 ώρες και οι ψευτολεονταρισμοί τού Πρωθυπουργού σε ειλημμένες αποφάσεις απλώς καθιστούν αυτή την κυβέρνηση ακόμα πιο αναξιόπιστη στη συνείδηση των πολιτών. Εκαναν για μια μέρα τους έξαλλους επειδή η τρόικα έκανε ανακοινώσεις. Διότι αυτό τους γελοιοποίησε. Ενώ ήθελαν να το φέρουν στον κόσμο σιγά-σιγά, να προετοιμάσουν το έδαφος. Και αφού βγήκανε για ένα 24ωρο στα κεραμίδια, μετά όλα καλά. Συνεχίζουν επί αυτού που ανακοίνωσε η τρόικα. Δηλαδή ο καβγάς δεν έγινε για κάτι που θέλουν να μας υποχρεώσουν να κάνουμε, έγινε για το ποιος έπρεπε να ανακοινώσει πρώτος τα συμφωνηθέντα. Δεν είναι θέατρο αυτό;».

- Οι αριθμοί όμως είναι αριθμοί. Εσείς γιατί αμφισβητείτε τη δυνατότητα να αντληθούν τα 50 δισ. ευρώ που χρειάζονται ως το 2015; Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος.

«Και το μνημόνιο ως ρεαλιστικό μάς το παρουσίασαν. Και σήμερα έχουν πέσει έξω εντελώς και είμαστε στη συζήτηση για δεύτερο μνημόνιο και για τα 50 δισ. ευρώ περιουσίας του Δημοσίου. Πάντως το δυστύχημα για τρόικα και κυβέρνηση είναι ότι δεν έχουν μείνει και πολλά να ξεπουλήσουν. Τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις τις έκαναν ο Σημίτης και ο Καραμανλής. Τώρα έχουν μείνει τα ασημικά. Ποιος όμως θα επενδύσει 50 δισ. ευρώ για τα ασημικά; Εκτός κι αν έχουν βάλει στο μάτι τον ορυκτό και ενεργειακό πλούτο της χώρας».

- Και τι προτείνετε δηλαδή;

«Να ξεμπερδεύουμε με το μνημόνιο. Να αναδιαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας, οι οποίοι δεν θα έχουν κανέναν λόγο να το αποφύγουν αν φοβηθούν ότι μπορεί να χάσουν τα λεφτά τους. Να πάρουμε μέτρα που θα αναλογούν σε όλους και δεν θα αφορούν μονομερώς την εργασία και τους κοινωνικά αδύναμους. Να φορολογήσουμε τις τράπεζες και το κεφάλαιο, που τόσα χρόνια είχαν τεράστια κερδοφορία. Και βεβαίως να ξαναδούμε το ζήτημα της ανάπτυξης, γιατί με ύφεση δεν μπορείς να βγεις από την κρίση. Η Ουγγαρία που ξεμπέρδεψε με το μνημόνιο, και μάλιστα με μια κυβέρνηση κάθε άλλο παρά αριστερή, δεν φαίνεται να έχει πάθει κάποια τραγική ζημιά».

- Ο κ. Θ. Πάγκαλος σας είπε προ ημερών ότι «το μνημόνιο είναι για το έλλειμμα, ενώ τώρα μιλάμε για το χρέος»...

«Α, μάλιστα. Δηλαδή υπογράψαμε το μνημόνιο και πήραμε δάνειο 110 δισ. ευρώ για να καλύψουμε το έλλειμμα που ήταν 30 δισ. ευρώ; Και τότε γιατί ο υπουργός των Οικονομικών κάθε φορά που έπαιρνα τον λόγο στη Βουλή μου απαντούσε: “Φέρτε μου, κύριε Τσίπρα, 54 δισ. που είναι η άμεση αναχρηματοδότηση του χρέους και μετά μιλήστε»; Και κυρίως, γιατί σήμερα αποδέχονται την επιτήρηση της τρόικας και μετά το 2013, οπότε και θα καλυφθούν τα πρωτογενή ελλείμματα; Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα. Γελοιοποιούνται και που τα λένε. Η αλήθεια είναι ότι ούτε το χρέος ούτε το έλλειμμα είναι ο στόχος του μνημονίου. Ο στόχος είναι να ξηλώσουν ολοκληρωτικά το κοινωνικό συμβόλαιο, κάνοντας την Ελλάδα κόλαση για τους εργαζομένους αλλά παράδεισο για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου».

- Εχετε ταχθεί υπέρ των πρόωρων εκλογών. Δεν φοβάστε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εις βάρος της χώρας στην παρούσα συγκυρία;

«Στη δημοκρατία η κυβέρνηση παίρνει εντολή για μια συγκεκριμένη πολιτική. Η σημερινή κυβέρνηση έχει εκλεγεί για εντελώς διαφορετικό πράγμα από αυτό το οποίο υλοποιεί. Αρα υπάρχει θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Από εκεί και πέρα για να αποτελέσουν οι εκλογές λύση θα πρέπει μεγάλα κομμάτια του εκλογικού σώματος να αποδεσμευτούν από την απάθεια, την παραίτηση και τη χειραγώγηση. Το καλύτερο για τον τόπο αυτή τη στιγμή είναι να ξυπνήσουν οι συνειδήσεις και να υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους».

- Θα υπάρχει ως τότε ο ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα; Ηδη ο κ. Αλ. Αλαβάνος απομακρύνεται μάλλον και τυπικά από το άλλοτε κοινό εγχείρημά σας...

«Εμάς μας ενδιαφέρει η ενότητα. Ενότητα σημαίνει να βάζεις στο τραπέζι αυτά που σε ενώνουν και όχι αυτά που σε χωρίζουν. Και η ενότητα αυτή πρέπει να διευρυνθεί γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αμφισβητήσουμε την κυριαρχία ενός πολιτικού καταστημένου, το οποίο φθείρεται με εντυπωσιακά γρήγορους ρυθμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε μια τέτοια λογική και προχωράει. Από εκεί και πέρα, ο καθένας επιλέγει την πορεία του». ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

- Κάποιοι λένε ότι πια ο λόγος που αρθρώνετε προσιδιάζει περισσότερο με εκείνον του ΚΚΕ, παρά με την παράδοση της ανανεωτικής Αριστεράς. Τι απαντάτε;

«Στην πολιτική η συζήτηση πρέπει να γίνεται πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις, με επιχειρήματα και όχι με ετικέτες. Με το ΚΚΕ έχουμε σημαντικές και ουσιώδεις διαφωνίες. Πιστεύουμε όμως ότι στις σημερινές συνθήκες η συμπόρευση όλης της Αριστεράς απέναντι στην κατεδάφιση της κοινωνίας είναι αναγκαία. Και όταν λέω όλης εννοώ: της ριζοσπαστικής, της παραδοσιακής, του οικολογικού χώρου, των Σοσιαλιστών που βλέπουν την έννοια του Σοσιαλισμού να εξευτελίζεται από την ηγεσία του ΠαΣοΚ, όλων. Οσο για τα περί ανανεωτικής Αριστεράς, ξέρετε, η παράδοσή της δεν έχει ιδιοκτήτες. Ούτε υπάρχει κάποια παράδοση της ανανεωτικής Αριστεράς που να λέει ότι πρέπει να είσαι διαρκώς με το ένα πόδι στο ΠαΣοΚ, ακόμα κι όταν αυτό διαλύει την κοινωνία».

- Η κυβέρνηση σάς έχει κατηγορήσει ευθέως ότι υποθάλπετε τα κινήματα «δεν πληρώνω» στις αστικές συγκοινωνίες και στα διόδια. Πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση;

«Υποκινητής του “δεν πληρώνω διόδια” είναι οι εξοργιστικές, παράνομες συμβάσεις των εργολάβων. Και υποκινητής του “δεν πληρώνω εισιτήριο” είναι οι αυξήσεις του 40%. Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν ακούει το μήνυμα. Το μήνυμα λέει: “Πάρτε πίσω τις αυξήσεις στα εισιτήρια. Είναι εξοργιστικές, ακυρώνουν τις συγκοινωνίες ως δημόσιο μέσο”. Και επίσης λέει: “Δεν γίνεται να πληρώνουμε διόδια για δρόμους που δεν υπάρχουν”».

Πηγή: To BHMA, Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Ελληνοσουηδική Ιστοσελίδα
http://greek.swedishportal.net


2011-02-21, 01:46 Τελευταία ενημέρωση: 2011-02-21, 02:14


Ansvarig utgivare:
Zoi Karkamanis
Υπεύθυνοι για την Ελληνοσουηδική Ιστοσελίδα:
Ζωή Καρκαμάνη
Δημήτρης Καρκαμάνης

Publisher/Εκδότης:
Dimitrios Karkamanis
Δημήτριος Καρκαμάνης