Mer om SVT EUROPA
Startsida
Greker i Sverige
Nyheter
Grekiska nyheter
Intervjuer
Böcker
Forum
Mer om...
Kontakt
Με  μία δήλωση που επιτρέπει πολλπαλές αναγνώσεις, ο πρόεδρο του ΛΑΟΣ σε συνέντευξή του αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και της επιστροφής του στη Νέα Δημοκρατία.
Με μία δήλωση που επιτρέπει πολλπαλές αναγνώσεις, ο πρόεδρο του ΛΑΟΣ σε συνέντευξή του αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και της επιστροφής του στη Νέα Δημοκρατία.

Ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής στη Νέα Δημοκρατία για τον Καρατζαφέρη!


* Το ιδανικό σχήμα είναι αυτό που μπορεί να συνεννοηθεί με την Ευρώπη χωρίς να σκύβει στην Ευρώπη. Που να μπορεί να λέει «ΟΧΙ» και να μη δέχεται ό,τι του παρουσιάζουν. Να έχει επίγνωση της ανάγκης της χώρας και να μπορεί να δημιουργήσει όραμα στον Ελληνικό λαό...

* Ξέρω αυτή τη στιγμή, ότι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός είναι μία «πολύφερνη νύφη» και από πλευράς Νέας ∆ημοκρατίας και από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Το είπε και ευθέως ο κ. Βενιζέλος από του βήματος της Βουλής. Με χρειάζονται μέσα για να εξισορροπήσουν την εικόνα των υποτεταγμένων. ∆εν μας βιάζει κανένας για αποτελέσματα ή αποφάσεις. Η κάλπη θα καθοδηγήσει τι πρόκειται να γίνει. Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει ακυβέρνητη. Η ουσία όμως είναι αν μέσα εκεί θα υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι θα μπορέσουν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις επιτακτικές επιταγές της κυρίας Μέρκελ και της παρέας της.


Προ ημερών, στο Crash, δηλώσατε «κοιτάξτε πόσοι δημοσιογράφοι ήταν αντιμνημονιακοί και έγιναν μνημονιακοί». Το κόμμα σας όμως, έκανε το ανάποδο. Ήταν μνημονιακό και έγινε αντιμνημονιακό! Θεωρείτε ότι η πρώτη σας θέση ήταν λάθος; ∆ιότι δεν μπορεί και οι δύο να είναι σωστές...

Η τελευταία εκτίμηση δεν νομίζω ότι έχει αντοχές. Έπρεπε τότε ακριβώς, όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα, και όταν κανείς εντός και εκτός Ελλάδος ήξερε το φάρμακο, να δεχτούμε μία οικονομική ενίσχυση. Αυτό ψήφισα. ∆εν ψήφισα τίποτα άλλο και το λέω από την πρώτη μέρα. ∆εν ψήφισα ύστερα από ένα χρόνο το Μεσοπρόθεσμο, που ήταν στην ουσία, το δεύτερο Μνημόνιο. ∆εν ψήφισα τους Εφαρμοστικούς Νόμους, που –θυμίζω- ψήφισε η Νέα ∆ημοκρατία σε μεγάλο βαθμό. Και βεβαίως δεν ψήφισα το τρίτο Μνημόνιο. Άρα είμαι συνεπής, περισσότερο από κάθε άλλον σε όλη αυτή την φάση. Και βεβαίως για να μπω στην κυβέρνηση, σας θυμίζω τη δέσμευσή μου έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και τους όρους- προϋποθέσεις που έβαλα:
ΟΧΙ μειώσεις μισθών και συντάξεων,
ΟΧΙ μείωση Εθνικής Κυριαρχίας,
ΟΧΙ νομιμοποίηση περισσοτέρων λαθρομεταναστών.
Όταν λοιπόν είδα ότι όλα αυτά δεν γίνονται αποδεκτά, δεν είχα κανένα λόγο να στηρίξω κάτι που δεν πίστευα.

Πώς βλέπετε την πορεία της χώρας στο «νέο Μνημόνιο»; Τα χειρότερα πέρασαν;

Έχουν εκχωρήσει κάθε μορφή εθνικής κυριαρχίας. Πλέον κάνουν κουμάντο οι Γερμανοί. Από κει και πέρα ο Θεός να βάλει το χέρι του. ∆εν βλέπω το καλύτερο, θέλω να ελπίζω όμως ότι δεν θα υπάρξει το χειρότερο.


Η χρεοκοπία πλέον, απομακρύνεται ως πιθανότητα;

Αυτό δεν το έχει πει ούτε η ίδια η Μέρκελ, ο ίδιος ο Γιούνγκερ, ο ίδιος ο Ντράγκι, αυτοί δηλαδή που έφτιαξαν αυτό το πλαίσιο. Οι ίδιοι αυτοί δεν το ισχυρίζονται. Μπορώ να το ισχυριστώ εγώ; Υπό την έννοια που προσδιορίζεται τώρα η χρεοκοπία. Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να χρεοκοπήσει. ∆εν εξυπηρετεί την Ευρώπη να χρεοκοπήσει. Απλώς θα μπορούσαν να γίνουν άλλης μορφής συζητήσεις και συμφωνίες, που δεν έγιναν.


Το Μνημόνιο φαίνεται ότι στοιχίζει στο κόμμα σας πολλαπλώς πολιτικά και με την πρώτη στήριξή σας, δημοσκοπικά πέσατε και με τη συμμετοχή στηνκυβέρνηση Παπαδήμου. Αλλά και με τη «στροφή» χάσατε δύο από τα κορυφαία στελέχη σας.

∆εν νομίζω. Το αντίθετο! Εμείς είχαμε συνεχή ανοδική πορεία, μέχρι που αποφασίσαμε ότι αυτό το πράγμα δεν τραβάει και τότε εκείνοι οι οποίοι μπορούν και ρυθμίζουν όλα τα πράγματα στην Ελλάδα – για να μην έχετε καμία ψευδαίσθηση του τι συμβαίνει – προσπάθησαν να μας πείσουν ότι πέφτουμε. Ε, θα δούνε για άλλη μία φορά να διαψεύδονται τα προγνωστικά τους. Σας θυμίζω ότι στις εκλογές του 2007 δεν με έβαζαν μέσα στη Βουλή και στις εκλογές του 2009 δεν μου έδιναν ποτέ πάνω από 3%. Και πήρα ακριβώς το διπλάσιο. Τώρα η έκπληξη θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Μετανιώσατε για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου;

∆εν μετάνιωσα που στήριξα μία τέτοια κυβέρνηση.Έπρεπε να διώξω πάσει θυσία τον Παπανδρέου και το είχα πει, ότι είναι ακατάλληλος για την Ελλάδα. Άρα λοιπόν, ο Παπαδήμος την περίοδο εκείνη ήταν σαφώς μία πολύ καλύτερη επιλογή από τον κ. Παπανδρέου.

Την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και τον ίδιο προσωπικά, πώς τον αξιολογείτε; Τους θεωρείτε επιτυχημένους;

Αυτή η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν μπορεί να προχωρήσει και του το έχω πει και του έχω στείλει και επιστολές και έχω παραδώσει και ΜΕΜΟ, σε συναντήσεις και κατ' ιδίαν με τον Παπαδήμο, αλλά και με τους πολιτικούς αρχηγούς. Θα προτιμούσα μία κυβέρνηση τεχνοκρατών, όπως έγινε στην Ιταλία. Ολιγομελή. Αυτή όμως , όπως είναι τώρα, δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον τόπο. Ο κ. Παπαδήμος, στις ράγες πάνω που τον έβαλαν οι πολιτικοί αρχηγοί, δεν ξεστράτησε. Πιστεύω ότι ήταν λάθος οι ράγες, που δεν οδηγούσαν πουθενά. Και επί αυτής της διαδικασίας, εγώ διαφώνησα.

Πολλοί θεωρούν ότι έχετε μια ιδιόμορφη σχέση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Είστε μεν πολιτικά απέναντι, αλλά μοιάζει να του έχετε μια πολιτική συμπάθεια.

Υπάρχει μία αμοιβαιότητα στη σχέση. Ο Βενιζέλος είναι από τους ελάχιστους στη Βουλή που μπορείς να συνεννοηθείς πολιτικά και εκ του μακρόθεν. Εκτιμώ την ευφυΐα, όπου και αν την συναντώ.

Πότε πρέπει να γίνουν εκλογές;

Όταν είναι ήρεμα τα πράγματα, που τώρα δεν είναι ήρεμα, και όταν ο λαός απεγκλωβιστεί από διλήμματα, όπως αυτά που του έθεσαν τον τελευταίο καιρό. Ένας λαός ο οποίος καλείται στην κάλπη να ψηφίσει με κρυφές ατζέντες, κάνει λάθη. Τα έκανε το 2009. ∆εν μπορεί να τα κάνει και την άνοιξη του 2012. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα και αυτοί, οι οποίοι βιάζονται για εκλογές τώρα, θέλουν να συγκαλύψουν τα ανομήματα, τη βία την οικονομική που θα ξεσπάσει τον Ιούνιο.

Πώς βλέπετε το μετεκλογικό σκηνικό;

∆ιαμορφώνονται τρεις πόλοι. Ο ένας είναι των κομμουνιστικογενών κομμάτων και ο άλλος είναι των νεοφιλελεύθερων, ΠΑΣΟΚ και Ν∆. Ο τρίτος πόλος είναι ο δικός μας. Ο πατριωτικός πόλος, ο οποίος έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πρώτον, εμείς θέλουμε να είμαστε μέσα στην Ευρώπη αλλά ισότιμα. Η Αριστερά δεν θέλει καθόλου, ενώ η Ν∆- ΠΑΣΟΚ θέλουν να είναι υποτεταγμένοι. Εμείς έχουμε τη δικιά μας διαφορά. ∆εν θέλουμε πειράματα επιστροφής στη δραχμή, που θέλουν οι Αριστεροί. ∆εν θέλουμε όμως και την ασυδοσία στο ευρώ που θέλουν οι νεοφιλελεύθεροι. Θέλουμε ένα ευρώ που να έχει μία μόνιμη σχέση με το δολάριο (ένα προς ένα) και θα διευκολύνει κατά πολύ την ανάκαμψη της χώρας. Είμαστε ο τρίτος πόλος, ο Πατριωτικός, ανάμεσα στους νεοφιλελεύθερους και στους κομμουνιστικής αντίληψης πολιτικούς σχηματισμούς.

Θα μετείχατε σε μετεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας; Με ποιους όρους και με ποιόν επικεφαλής; Πολιτικό ή Τεχνοκράτη;

Ξέρω αυτή τη στιγμή, ότι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός είναι μία «πολύφερνη νύφη» και από πλευράς Νέας ∆ημοκρατίας και από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Το είπε και ευθέως ο κ. Βενιζέλος από του βήματος της Βουλής. Με χρειάζονται μέσα για να εξισορροπήσουν την εικόνα των υποτεταγμένων. ∆εν μας βιάζει κανένας για αποτελέσματα ή αποφάσεις. Η κάλπη θα καθοδηγήσει τι πρόκειται να γίνει. Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει ακυβέρνητη. Η ουσία όμως είναι αν μέσα εκεί θα υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι θα μπορέσουν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις επιτακτικές επιταγές της κυρίας Μέρκελ και της παρέας της.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το ιδανικό κυβερνητικό σχήμα μετά τις εκλογές;

Το ιδανικό σχήμα είναι αυτό που μπορεί να συνεννοηθεί με την Ευρώπη χωρίς να σκύβει στην Ευρώπη. Που να μπορεί να λέει «ΟΧΙ» και να μη δέχεται ό,τι του παρουσιάζουν. Να έχει επίγνωση της ανάγκης της χώρας και να μπορεί να δημιουργήσει όραμα στον Ελληνικό λαό.

∆ύο προβεβλημένα στελέχη σας βρέθηκαν εκτός κόμματος. Αυτό δεν μπορεί παρά να σας ενόχλησε.

Ένας άνθρωπος με τις δικές μου εμπειρίες, τόσα χρόνια στην πολιτική, στην αγορά, στην επικοινωνία, γνωρίζει ότι το ενδεχόμενο της προδοσίας ελλοχεύει πάντα. Σε όλες τις ομιλίες μου, σε όλα τα συνέδρια έλεγα τη φράση, «Όπου Χριστός και Ιούδας, όπου Καίσαρας και Βρούτος, όπου Λεωνίδας και Εφιάλτης». Ήμουν προετοιμασμένος ότι κάποια στιγμή, κάποιοι καρεκλολάγνοι θα προτιμούσαν την καρέκλα από τις αρχές και τις αξίες του κόμματός μας.

Πώς απαντάτε σε φήμες που αναφέρουν ότι και άλλα στελέχη –ακόμη και βουλευτές του ΛΑΟΣ- πρόκειται να προσχωρήσουν στη Ν∆;

Το ακούω. Πιστεύω όμως ότι δεν είναι όλοι οι βουλευτές, όλα τα κομματικά πρόσωπα, καρεκλολάγνοι. ∆εν πουλάνε τις αρχές τους για να εξασφαλίσουν τη συλλειτουργία με το κεφάλαιο. Εμπιστεύομαι αυτήν την ομάδα που έχω, η οποία μετά την απομάκρυνση των δύο αναδεικνύει εκπληκτικά τα ανακλαστικά της. Βρήκε το ρυθμό της η Κοινοβουλευτική Ομάδα μέσα σε δύο μέρες.

Με τον Αντώνη Σαμαρά η σχέση σας πέρασε από 40 κύματα κι όταν έδειξε να αποκαθίσταται, ήρθαν οι προσχωρήσεις Βορίδη- Γεωργιάδη. Τώρα πώς είναι οι σχέσεις σας;

Πρέπει να δέχεσαι τον φίλο σου, τον γείτονα ή τον συνεργάτη σου με τα ελαττώματά του. Στην περίπτωση αυτή ο γείτονας έχει πολλά ελαττώματα. Πιστεύω όμως ότι οι ανάγκες των προσεχών μηνών, θα τον οδηγήσουν σε πιο λογικά και σε πιο υπεύθυνα μονοπάτια σκέψεων και ενεργειών.

Ο ΛΑΟΣ θα απαντήσει στο κυνήγι των διαγραμμένων βουλευτών; Προσεγγίζετε στελέχη της Ν∆;

Άλλο «πηγή» και άλλο «περιφερόμενο παγούρι». Η Ν.∆ έχει προτιμήσει το ρόλο του «περιφερόμενου παγουριού». Εγώ είμαι μία «πηγή». Όποιος θέλει έρχεται στην «πηγή».

Πολλές κινήσεις στην κεντροδεξιά τελευταία! Ζηλέψατε τη δόξα των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ;

∆εν ξέρω τι κάνουν οι άλλοι. Εγώ έχω μία πατριωτική γραμμή, την οποία με πάρα πολύ κόπο και χρόνο επέβαλλα στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Να υπάρχει πατριωτικό κόμμα μέσα στη Βουλή. Γνώριζα ότι πριν από μένα είχαν αποτύχει μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Μαρκεζίνης, ο Στέφανος Στεφανόπουλος, ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο Σαμαράς, ο Τσοβόλας, ο Αρσένης, ο Τρίτσης, ο Αβραμόπουλος, ο Μάνος, ο Παναγούλης και μάλιστα τόλμησα. Και το έφερα σε αποτέλεσμα. ∆εν ξέρω αν έχουν κάποιοι άλλοι κατά νου να επαναλάβουν το δικό μου προσωπικό πολιτικό άθλο.

Θα επιστρέφατε στη Ν.∆;


Ο Σαμαράς είχε πει ότι δεν θα επέστρεφε ούτε αρχηγός. Εγώ έχω πιο υπεύθυνη στάση απέναντι σε αυτά τα βαρελότα.

Σας τρομάζει το ενδεχόμενο να μείνετε εκτός Βουλής, ή το κόμμα σας να μην συγκεντρώσει 15 βουλευτές στην επόμενη Βουλή, έτσι ώστε να μπορείτε να ζητάτε ονομαστικές ψηφοφορίες;

Ο κόσμος έχει κρίνει το έργο μας και έχει διαπιστώσει ότι είμαστε πολύ περισσότερο απαραίτητοι από όσο πίστευε το 2007. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ένστικτο και στην κρίση του Ελληνικού λαού. Καταλαβαίνει λοιπόν ότι μέσα σε όλη αυτή τη μεγάλη δοκιμασία χρειάζεται ένας δυνατός τιμονιέρης. Απέδειξα ότι στα δύσκολα μπορώ να σταθώ όρθιος. Αυτό θα εκτιμηθεί και αμέσως μετά τις εκλογές, θα έχω πολύ περισσότερη δύναμη για να μπορέσω να επιβάλλω ακόμα πιο πατριωτικές προτάσεις και λύσεις.

dailynews24.gr

http://greek.swedishportal.net
Ελληνοσουηδική Ιστοσελίδα


2012-03-05, 13:11 Τελευταία ενημέρωση: 2012-03-05, 13:11


Ansvarig utgivare:
Zoi Karkamanis
Υπεύθυνοι για την Ελληνοσουηδική Ιστοσελίδα:
Ζωή Καρκαμάνη
Δημήτρης Καρκαμάνης

Publisher/Εκδότης:
Dimitrios Karkamanis
Δημήτριος Καρκαμάνης