Mer om SVT EUROPA
Startsida
Greker i Sverige
Nyheter
Grekiska nyheter
Intervjuer
Böcker
Forum
Mer om...
Kontakt

Εκλογές 5ης Μαϊου 2012: Το τέλος του δικομματισμού - Επτά κόμματα στη Βουλή των Ελλήνων - «Ανησυχία για πολιτική αστάθεια»


Με καταμετρημένο το 99% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, τα ποσοστά που παίρνουν τα κόμματα και οι έδρες που καταλαμβάνουν στη βουλή, όπως καταγράφονται στα αποτελέσματα του υπουργείου εσωτερικών, έχουν ως εξής:

ΝΔ: 18,88% και 108 έδρες (1.182.885 ψήφοι)
ΣΥΡΙΖΑ 16,76 % και 52 έδρες (1.050.235 ψήφοι)
ΠΑΣΟΚ 13,22 % και 41 έδρες
Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,6% και 33 έδρες
ΚΚΕ 8,47% και 26 έδρες
Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή 6,97% και 21 έδρες
Δημοκρατική Αριστερά 610% και 19 έδρες.
Η αποχή φτάνει στο 34,98%

Εκτός βουλής μένουν τα κόμματα: ΛΑΟΣ με ποσοστό 2,90%, Οικολόγοι Πράσινοι με ποσοστό 2,93% και Δημοκρατική Συμμαχία με ποσοστό 2,56%, Δημιουργία Ξανά 2,19%, Δράση-Φιλεύθερη Συμμαχία 1,79%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,19%, Δημοκρατική Συμφωνία 0,95%, ΟΧΙ 0,92%.


«Ανησυχία για πολιτική αστάθεια»
«Ψήφος οργής» καθορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, γράφουν τα ξένα ΜΜΕ

Για «ψήφο οργής» στις ελληνικές εκλογές κάνουν λόγο τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η τιμωρία των δύο μεγάλων κομμάτων υπήρξε κριτήριο επιλογής ψήφου, ενώ η εφημερίδα The Guardian γράφει ότι «οι Έλληνες ψηφοφόροι εξέφρασαν την οργή τους για τη λιτότητα στην κάλπη».


Η οργή των Ελλήνων που οφείλεται στην πολιτική της λιτότητας καταγράφηκε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές με την ισχυρή μείωση του ποσοστού των δύο (πρώην) ισχυρών κομμάτων και τη μετακίνηση των ψηφοφόρων σε μικρότερα κόμματα, γράφει το Reuters, λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, καταγράφοντας ακόμη την αδυναμία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει πως η Ελλάδα ήταν έτοιμη για το πολιτικό αδιέξοδο, καθώς η τιμωρία των δύο μεγάλων κομμάτων υπήρξε κριτήριο επιλογής ψήφου.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής βυθίζουν τη χώρα σε νέα οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, γράφει χαρακτηριστικά το γερμανικό πρακτορείο, ενώ το γαλλικό επισημαίνει πως μετά από τις χθεσινές εκλογές είναι πολύ προβληματικός ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Η εφημερίδα The Guardian έχει τίτλο «Οι Έλληνες ψηφοφόροι εκφράζουν το θυμό τους για την λιτότητα στην κάλπη» και αναφέρει ότι τα κόμματα που ψήφισαν τα μη δημοφιλή σκληρά μέτρα «τιμωρήθηκαν» από τους ψηφοφόρους στις εκλογές.

«Με την υπό ύφεση χώρα να οδηγείται βαθύτερα στη φτώχεια και στην απόγνωση, οι ψηφοφόροι στήριξαν κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς που είχαν αντιταχθεί στις πολιτικές μείωσης του ελλείμματος που απαίτησαν οι διεθνείς πιστωτές» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Ο Guardian τονίζει ότι εφόσον κανένα κόμμα δεν έχει τη δυνατότητα να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, «ξεκινά μια περίοδος αβεβαιότητας, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού».

«Τα ελληνικά κυβερνώντα κόμματα χάνουν την πλειοψηφία στις κάλπες» γράφει στην ιστοσελίδα του το BBC, αναφερόμενο και αυτό στην οργή των ψηφοφόρων για τα σκληρά μέτρα λιτότητας, τονίζοντας ότι κάθε πολιτική αστάθεια μπορεί να προκαλέσει νέα ερωτηματικά για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Προέλαση των Νεοναζί στην Ελλάδα, ο Βενιζέλος καλεί σε εθνική ενότητα» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Le Monde.

Η δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης από τα κόμματα που έχουν δεσμευτεί για την τήρηση του μνημονίου και ο επακόλουθος κίνδυνος για το πρόγραμμα στήριξης είναι κοινό σημείο στις πρώτες αναλύσεις του ελληνικού εκλογικού αποτελέσματος στο γερμανικό Τύπο -με τις περισσότερες να βλέπουν να κινδυνεύει ακόμη και η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβλέπει ένα αποτέλεσμα «χειρότερο από αυτό που προβλεπόταν, καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

«Μαζεύονται ξανά μαύρα σύννεφα πάνω από την Αθήνα» αναφέρει η ανάλυση, εκτιμώντας πως οι σημερινές εκλογές μπορεί να μην είναι οι τελευταίες και τονίζει ότι «είναι και πάλι ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Ανάλογη η εκτίμηση και της Deutsche Welle: «Άσχημες ειδήσεις για την Ευρωζώνη, στις ελληνικές εκλογές ενισχύθηκαν σημαντικά οι πολιτικές δυνάμεις που απορρίπτουν τα μέτρα μεταρρυθμίσεων» αναφέρει. Ένα από τα βασικά διακυβεύματα της εκλογικής αναμέτρησης, υποστηρίζει, είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

«Μεγάλη ενίσχυση των ριζοσπαστικών δυνάμεων, σε κίνδυνο το πρόγραμμα λιτότητας» είναι και ο τίτλος του Spiegel. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα καθιστούν πιθανή την ανάγκη να βρεθεί τρίτος κυβερνητικός εταίρος, αναφέρει το περιοδικό, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μεν παραμονή στην Ευρωζώνη αλλά ζητά αθέτηση πληρωμών -κάτι που «μπορεί να καλλιεργήσει νέες ανησυχίες για το μέλλον της χώρας», υποστηρίζεται.

Κάπως γλαφυρότερη, η ταμπλόιντ Bild με τίτλο «οι Έλληνες επιλέγουν το χάος» και φωτογραφία υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, μιλάει για «διασυρμό των κομμάτων της κυβέρνησης» και ενίσχυση των ακραίων δυνάμεων, αριστερών και δεξιών».


Ο αρθρογράφος αμφισβητεί εάν υπάρχει πια πλειοψηφία για το πρόγραμμα λιτότητας και επισημαίνει: «Για να το πούμε ωμά, είναι τελείως ασαφές, εάν η επόμενη κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις».
«Οι φασίστες μπαίνουν στη Βουλή» είναι ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρεται στα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας ότι ο ύμνος του κόμματος θυμίζει τον ύμνο της χιτλερικής νεολαίας.


Στη διαπίστωση ότι «στις βουλευτικές εκλογές, στην Ελλάδα, αυτό που οι ψηφοφόροι θέλησαν να καταδικάσουν, είναι η πολιτική της λιτότητας», συγκλίνουν τα σχόλια των ιταλικών μέσων ενημέρωσης.

«Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε, αλλά μείωσε τα ποσοστά της κατά περισσότερο από ένα τρίτο, σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Η κύρια είδηση, όμως, είναι η μεγάλη πτώση του ΠΑΣΟΚ, που έρχεται τρίτο, μετά το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Corriere Della Sera Αντόνιο Φεράρι.

Σύμφωνα με τον Φεράρι «η αλήθεια είναι απλή: κέρδισαν όλοι όσοι εναντιώνονται στο σχέδιο θυσιών που επιβάλλεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Οι αριθμοί δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να συσταθεί κυβέρνηση, διότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το σκληρό μήνυμα της κάλπης».

«Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, είναι αδιάψευστο, η Ελλάδα είπε όχι στην λιτότητα» προσθέτει ο απεσταλμένος της εφημερίδας La Repubblica Έτορε Λιβίνι.

«Τα κόμματα που τάσσονται κατά των περικοπών των τελευταίων ετών, κέρδισαν ποσοστό της τάξης του 65%. Τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα, από το 77% των ψήφων που είχαν εξασφαλίσει το 2009, περιορίζονται στο 35%», μεταδίδει ο Λιβίνι.

«Οι εκλογές αυτές, εξέφρασαν την απόρριψη του πολιτικού συστήματος από μέρους των ψηφοφόρων, ο κόσμος θέλει δουλειά, και λίγη περισσότερη βεβαιότητα για το μέλλον του», διαπιστώνει ο Ντάριο Μαλτέζε, του τηλεοπτικού δικτύου Tg5, ιδιοκτησίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Τόσο ο ελληνικός, όσο και ο γαλλικός λαός, εκφράζουν τη θέληση μιας Ευρώπης που να μην είναι, πλέον, γερμανική», υπογραμμίζει, τέλος, ο διευθυντής της οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 ore, Ρομπέρτο Ναπολετάνο.
«Η πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πρέπει να πλαισιωθεί από τη δυνατότητα μεγάλων επενδύσεων. Επιβάλλεται να αυξηθούν οι δικαιοδοσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα ευρωομόλογα να γίνουν πραγματικότητα και οι επιχειρηματίες να αρχίσουν πληρώνονται από το όποιο δημόσιο τους αναθέτει εργολαβίες» τονίζει στην ανάλυσή του.

«Οι εκλογές στην Ελλάδα "ταρακουνούν" το Κοινοβούλιο» γράφουν οι Los Angeles Times. «Το συντηρητικό κόμμα κερδίζει τις περισσότερες έδρες, αλλά απέχει από την πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πολιτικό αδιέξοδο σε μια περίοδο αυξημένης οικονομικής αστάθειας» γράφει η εφημερίδα.

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι απορρίπτουν το κατεστημένο, τη λιτότητα» είναι ο τίτλος της Wall Street Journal, αναφέροντας ότι αυξάνεται η πολιτική αστάθεια που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη.

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι τιμώρησαν τα δύο μεγάλα κόμματα για την κατάρρευση» αναφέρουν οι New York Times.

Η εφημερίδα γράφει ότι «η Ελλάδα βυθίστηκε σε πολιτική αβεβαιότητα την Κυριακή, μετά την απόφαση των ψηφοφόρων να ενισχύσουν την Αριστερά και τη νεοναζιστική Δεξιά σε ένα κύμα διαμαρτυρίας, που είδε την συντριπτική ήττα των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων, τα οποία (οι πολίτες) κατηγορούν για την οικονομική κατάρρευση στην Ελλάδα».

«Οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι στρέφονται κατά των περικοπών δαπανών» αναφέρει η Washington Post, αναφερόμενο στις εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Γαλλία. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «ισχυρή αντίδραση ενάντια στη γερμανική "θεραπεία" που προτείνει η γερμανική ηγεσία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη: την επώδυνη λιτότητα».

Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν «μάθημα» και για τις ΗΠΑ, όπου οι περικοπές δαπανών έχουν έρθει στο προσκήνιο εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Για «τιμωρία» των κεντρώων κομμάτων κάνει λόγο και το CNN, το οποίο αναφέρεται και στις διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Εκτενής αναφορά στην εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, γίνεται από το σύνολο των μέσων ενημέρωσης της Αυστραλίας. Καταγράφουν την «πρόθεση των Ελλήνων ψηφοφόρων να τιμωρήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα για τα τελευταία χρόνια αυστηρότατης δημοσιονομικής λιτότητας, επώδυνων περικοπών και βαθειάς οικονομικής ύφεσης» μέσω της «επιλογής μικρότερων κομμάτων ακόμα και ακραίων θέσεων», ενώ προβλέπουν ότι «δύσκολη θα είναι η ανάδειξη συνεργασιών, ώστε να προκύψει τελικά η νέα κυβέρνηση».


Αβεβαιότητα για την μελλοντική πορεία της Ελλάδας
Η Ελλάδα απομακρύνεται από τον πυρήνα της Ευρώπης, λέει η Goldman Sachs

Αβεβαιότητα για την μελλοντική πορεία της Ελλάδας και για το ευρύτερο φάσμα της Ευρωζώνης προκαλεί το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Goldman Sachs.


Η τράπεζα σε ανάλυσή της εστιάζει στο ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν καταλαμβάνουν αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο για να σχηματίσουν κυβέρνηση και ότι για να γίνει αυτό θα χρειαστούν περισσότερα μέρη να συμμετάσχουν στη κυβέρνηση συνασπισμού. Η Goldman Sachs αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, με σαφή ατζέντα για την καταπολέμηση της λιτότητας, είναι το δεύτερο κόμμα από την άποψη των ψήφων και γίνεται ρυθμιστής των εξελίξεων, ενώ Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή καταλαμβάνουν μεγάλη μερίδα των ψήφων.

Η Goldman τονίζει πως ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα ζητήσει σήμερα από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού. Η αποτυχία να καταλήξει η ΝΔ σε συμφωνία προς την κατεύθυνση αυτή θα αναγκάσει τον Πρόεδρο να ζητήσει από τη ριζοσπαστική αριστερά να διερευνήσει τη δυνατότητα κυβέρνησης συνεργασίας. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν σύντομα εκλογές.

Η Goldman Sachs τονίζει πως η ομιχλώδης πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις άμεσες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τους επόμενους δύο μήνες. Ενδεικτικά η τράπεζα αναφέρεται:

-Στις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για τα ελληνικά ομόλογα ξένου δικαίου που λήγουν στις 15 Μαΐου και οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν υπάχθηκαν στο PSI.

-Στις περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους περίπου 11,5 δισ. ευρώ που θα πρέπει να διευκρινιστούν τον Ιούνιο.

-Στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

-Στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με τρόπο που θα καθιστά εύκολο για τις τράπεζες την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στο μέλλον.

Η Goldman Sachs αναφέρει πως η έλλειψη συντονισμού και η επικράτηση της λαϊκίστικης ατζέντας στο κοινοβούλιο θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει στο λιγότερο επιθυμητό σενάριο, ενώ προσθέτει πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να απομακρύνει περαιτέρω την Ελλάδα από τον πυρήνα της Ευρώπης.

Newsroom ΔΟΛ

http://greek.swedishportal.net
Ελληνοσουηδική Ιστοσελίδα


2012-05-07, 09:19 Τελευταία ενημέρωση: 2012-05-07, 09:30


Ansvarig utgivare:
Zoi Karkamanis
Υπεύθυνοι για την Ελληνοσουηδική Ιστοσελίδα:
Ζωή Καρκαμάνη
Δημήτρης Καρκαμάνης

Publisher/Εκδότης:
Dimitrios Karkamanis
Δημήτριος Καρκαμάνης