Mer om SVT EUROPA
Startsida
Greker i Sverige
Nyheter
Grekiska nyheter
Intervjuer
Böcker
Forum
Mer om...
Kontakt

Δραματικό Eurogroup για την Κύπρο με ωμό εκβιασμό από Σόιμπλε - Σε αδιέξοδο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών - Βρεθήκαμε "προ τετελεσμένου" λέει ο Πρόεδρος - Η Κύπρος σε μεγάλη αναταραχή


Σε δεινή πολιτική θέση βρίσκεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης λόγω της συμφωνίας του Eurogroup και των επαχθών όρων που τη συνοδεύουν, με πιο ακραίο όλων το “κούρεμα” καταθέσεων, που είχε ως αποτέλεσμα γενικό ξεσηκωμό στο νησί, και θύελλα αντιδράσεων, με πολιορκία του Προεδρικού Μεγάρου.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται ότι δεν κατάφερε να τους πείσει με την “απολογία” του, καθώς στη σωρεία ερωτήσεων που δέχτηκε για όσα διαδραματίστηκαν στην Βρυξέλλες, η απάντησή του ήταν πως δεν υπήρχαν περιθώρια για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, καθώς βρέθηκε σε κλοίο ασφυκτικών πιέσεων από τους εταίρους της Κύπρου.


Χαρακτηριστικά, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Άντρος Κυπριανού του ΑΚΕΛ και ο Μάριος Καρογιάν του ΔΗΚΟ τόνισαν τα εξής:

Άντρος Κυπριανού: «Θέσαμε πολλές ερωτήσεις χωρίς να λάβουμε απαντήσεις» είπε, «Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο απ’ αυτά που είπα το πρωί. Αύριο θα συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος και θα διαμορφώσουμε τις θέσεις μας. Ζητήσαμε αναβολή της αυριανής συνεδρίας της ολομέλειας αλλά η απάντηση που πήραμε είναι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Επίσης η εικόνα που σχηματίσαμε είναι ότι είτε θα αποδεχθούμε όλα τα μέτρα είτε τίποτα».

Μάριος Καρογιάν:«Είναι πρωτοφανή αυτά που συμβαίνουν, δεν θα πω τα τετριμμένα περί αλληλεγγύης και τρόπου συμπεριφοράς. Είναι πολύ σκληρά τα δεδομένα μπροστά μας και σκληρά τα διλλήματα. Το κάθε κόμμα θα τοποθετηθεί αύριο. Αυτό που οφείλω να πω είναι ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και σκληρά τα διλλήματα. Πάνω απ’ όλα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες κάποιες τοποθετήσεις. Οι διαζευχτικές προτάσεις που τέθηκαν απορρίφθηκαν, θα πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικά σενάρια όπως είπαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και το κάθε κόμμα θα πάρει τις δικές τους αποφάσεις. Εμείς κάναμε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων στην κοινοβουλευτική ομάδα και από εκεί και πέρα θα ακούσετε αύριο την τελική μας τοποθέτηση. Υπάρχουν για εμάς σκιές στην απόφαση που λήφθηκε ιδιαίτερα από το ΔΝΤ και τις προεκτάσεις που μπορεί να υπάρχουν. Μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικά σενάρια και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξέρει τις δικές μας εισηγήσεις και το τι πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει”.

Στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή απαιτούνται 29 ψήφοι για να περάσει το νομοσχέδιο για το “κούρεμα” των καταθέσεων, και το ΔΗΣΥ με το ΔΗΚΟ έχουν αθροιστικά 28, δηλαδή μια λιγότερη.


Ένταση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο

Ένταση επικράτησε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, όπου αρκετοί πολίτες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τις αποφάσεις του Eurogroup αναφορικά με τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες.

Όπως αναφέρει το sigmalive oργισμένοι πολίτες επιχείρησαν να ανακόψουν το όχημα, στο οποίο επέβαινε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, την στιγμή που εισερχόταν της πύλης του Προεδρικού Μεγάρου. Άμεση ήταν η αντίδραση των ανδρών της ΜΜΑΔ, οι οποίοι παρενέβησαν επιτρέποντας στο όχημα που μετέφερε τον εκπρόσωπο να περάσει την πύλη και να εισέλθει στο Προεδρικό.

Νωρίτερα το απόγευμα έξω από το Προεδρικό είχε συγκεντρωθεί άλλη ομάδα πολιτών που εξέφρασε την αντίθεσή της στη συμφωνία και διένειμε φυλλάδια ενάντια στο μνημόνιο. Οι διαμαρτυρόμενοι έδωσαν ραντεβού αύριο το πρωί στις 9 έξω από τη Βουλή, για εκδήλωση διαμαρτυρίας την στιγμή που θα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.


Ωμός εκβιασμός από Σόιμπλε
Δραματική ήταν η νύχτα του Eurogroup για την Κύπρο

Με δραματικούς τόνους περιγράφεται το 12ωρο που έζησε ο κύπριος υπουργός Οικονομικός Μιχαήλ Σαρρής στο χθεσινοβραδινό Eurogroup που ξεκίνησε στις 5:30 μμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κύπρος δέχτηκε ωμό εκβιασμό από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε, ο οποίος είπε χωρίς περιστροφές ότι η Κύπρος δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο και ότι η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από ενδεχόμενη χρεοκοπία της.

Στο πλευρό του κ. Σόιμπλε τάχθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η Ολλανδία και Φινλανδία, αν και καμία χώρα -πλην της Ελλάδας- δεν στήριξε την Κύπρο.

Όπως μετέδωσε το Mega, ο ελληνας υπουργός οικονομικών ενημέρωσε ατύπως τους δημοσιογράφους για το θρίλερ που εκτυλίχθηκε, λέγοντας πως υπήρξαν συνολικά τρεις προτάσεις από τους εταίρους.

Η πρώτη πρόταση, που προκάλεσε σοκ, περιλάμβανε τη «δήμευση» των κυπριακών καταθέσεων -όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας-, αφού ζητούσε έκτακτη εισφορά ύψους 40% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Η πρώτη πρόταση ανάγκασε τον κ. Σαρρή να βγει από την αίθουσα, για να συζητήσει με τον κ. Αναστασιάδη και τελικά να την απορρίψει.

Η δεύτερη πρόταση ζητούσε εισφορά 12,5% για καταθέσεις άνω των 100.000, την οποία και πάλι απέρριψε η Κύπρος.

Τελικά, η συμφωνία έκλεισε στην τρίτη πρόταση για εφάπαξ εισφορά 6,75% για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και 9,90% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Το κλίμα στην αίθουσα, όπως μεταφέρθηκε από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, ήταν «είτε αποδέχεστε την πρόταση, είτε πτωχεύετε».

Μάλιστα, μεταξύ των εταίρων κυριαρχούσε η αντίληψη ότι η Κύπρος αποτελεί ένα μεγάλο «πλυντήριο» εξαίτιας του μεγέθους του χρηματοπιστωτικού της τομέα.


«Ιστορική και οριστική διάσωση»
Βρεθήκαμε προ τετελεσμένου, λέει ο Αναστασιάδης για την απόφαση

«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με προειλημμένες αποφάσεις και τετελεσμένα» δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά την απόφαση του Eurogrοup για «κούρεμα» στις καταθέσεις.

Αυτά, αναφέρει σε γραπτή δήλωση, έθεσαν την Κύπρο ενώπιον του διλήμματος: «Είτε της επιλογής του καταστροφικού σεναρίου της άτακτης χρεοκοπίας, την προσεχή Τρίτη, είτε του σεναρίου μιας επώδυνης, αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης, που θα θέτει οριστικό τέρμα στην αβεβαιότητα και θα αποτελέσει την αφετηρία επανεκκίνησης της οικονομίας».

Στην πρώτη επίσημη αντίδρασή του ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν προέκυψε τις τελευταίες 15 μέρες και προσθέτει ότι η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει σε κανέναν να μπει στη λογική επίρριψης ευθυνών.

Επεξηγεί ταυτόχρονα ότι τυχόν επιλογή του καταστροφικού σεναρίου θα είχε ως συνέπεια, αμέσως μετά την αργία του τριημέρου, τον τερματισμό των εργασιών μιας εκ των δύο κυπριακών τραπεζών που διέρχονται κρίση, λόγω τερματισμού της παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η δεύτερη τράπεζα, αναφέρει, θα ανέστελλε τις εργασίες της, ενώ ούτε αυτή θα μπορούσε να αποφύγει την κατάρρευση. Ένα τέτοιο φαινόμενο θα οδηγούσε, από τη μια στιγμή στην άλλη, 8.000 οικογένειες στην ανεργία.

Επίσης, στην δήλωση του ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει:

Το κράτος θα ήταν υποχρεωμένο να αποζημιώσει τους καταθέτες, ανταποκρινόμενο στην υποχρέωση του έναντι των εγγυημένων καταθέσεων. Το κεφάλαιο που θα απαιτηθεί σε μια τέτοια περίπτωση θα ανέλθει στα 30 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα αδυνατούσε να καταβάλει.
Ανάλογο ποσό, που αντιστοιχεί στις καταθέσεις χιλιάδων καταθετών για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, θα οδηγείτο σε έναν φαύλο κύκλο εκκαθάρισης περιουσιακών στοιχείων, με τους εν λόγω καταθέτες να υφίστανται ζημιές πέραν του 60%.
Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και άλλες επιχειρήσεις θα οδηγούνταν στη χρεοκοπία λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθούν στις εμπορικές τους συναλλαγές. Ως συνέπεια των πιο πάνω, ο τομέας των υπηρεσιών θα οδηγείτο σε πλήρη κατάρρευση με ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ. Αυτό, πέραν της εθνικής αποδυνάμωσης της Κύπρου, θα οδηγούσε σε υποτίμηση του νομίσματος τουλάχιστον κατά 40%.
Στην δήλωση του ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι δεν ωραιοποιεί την κατάσταση, υποστηρίζει όμως ότι η λύση που επιλέχθηκε, αν και επώδυνη, «οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας».

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει την Κυριακή διάγγελμα στον λαό.


Αναστάτωση μετά το Eurogroup
Στους δρόμους οι κύπριοι καταθέτες, «μας έπιασαν στον ύπνο» λένε τα ΜΜΕ

Αναστάτωση, οργή και ουρές στα ΑΤΜ έχει προκαλέσει στην Κύπρο η συμφωνία του Eurogroup για το κυπριακό πακέτο, η «ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης» όπως την χαρακτήρισε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, η οποία περιλαμβάνει «κούρεμα» τραπεζικών καταθέσεων.

Καταθέτες πήγαν το πρωί στις τράπεζες, αλλά τα υποκαταστήματα ήταν κλειστά (ενώ συνήθως λειτουργούν τα Σάββατα) και τα ΑΤΜ έβγαζαν ποσά μέχρι ένα όριο, ενώ δεν επιτρέπονταν τα εμβάσματα. Οι τράπεζες θα λειτουργήσουν ξανά την Τρίτη, αφού θα έχουν ψηφιστεί τα σχετικά μέτρα.

«Μας έπιασαν στον ύπνο» λένε, ενδεικτικά, οι τίτλοι στα κυπριακά ΜΜΕ.


Σοκ και αναλήψεις
Κρίσιμη σύσκεψη των κύπριων πολιτικών αρχηγών μετά την απόφαση για το «κούρεμα»

Σοκαρισμένοι και «παγωμένοι» από την είδηση του «κουρέματος» των καταθέσεών τους είναι οι Κύπριοι, που έσπευσαν το Σάββατο στα ΑΤΜ για να κάνουν αναλήψεις μετρητών. Άδειασαν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, ενώ έχει δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας λόγω του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

Η σύσκεψη των κύπριων πολιτικών αρχηγών ξεκίνησε στις 8:30, μετά την επάνοδο του Νίκου Αναστασιάδη από τις Βρυξέλες, όπου τα ξημερώματα έκλεισε η συμφωνία για το κυπριακό πακέτο διάσωσης.

Συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το προεδρικό μέγαρο φώναζε συνθήματα κατά του κουρέματος των καταθέσεων. Ομάδα περίπου 250 ατόμων, οι «Πολίτες ενάντια στο κούρεμα» επέδωσαν ψήφισμα στους συμμετέχοντες στην σύσκεψη, με το οποίο ζητούν να μην εφαρμοστεί η απόφαση.

Από το Λονδίνο επέστρεψε εσπευμένα και ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Ο Ν.Αναστασιάδης είχε ξεκινήσει ήδη από το πρωί τηλεφωνικά την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Επίσης, από το πρωί, οι κύπριοι υπουργοί βρίσκονται σε συνομιλίες για το ζήτημα.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα απευθύνει την Κυριακή διάγγελμα, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της προεδρίας.

Το πρωί της Κυριακής, στις 9:30, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και στην συνέχεια θα εισαχθεί η συμφωνία στην επιτροπή Οικονομικών της κυπριακής Βουλής.

Θα ακολουθήσει στις 4 μμ η συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής για την κύρωση της συμφωνίας, κατά την οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ομιλία του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Εν τω μεταξύ, αργά το μεσημέρι η κυπριακή κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση απαντώντας στην σφοδρή κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση.

«Η κυβέρνηση πήρε από τους έχοντες, απέτρεψε τη μείωση σε μισθούς και συντάξεις και υπενθυμίζει ότι το επίτοκιο καταθέσεων είναι υψηλότερο από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρωπαίκή Ένωση» ανέφεραν κύπριοι αξιωματούχοι.

Από κυπριακές κυβερνητικές πηγές υπήρξε η πληροφορία ότι ενδέχεται να χορηγηθούν ομόλογα πιθανώς διασυνδεδεμένα με προπώληση φυσικού αερίου.

Σε ερώτηση προς κυβερνητικό αξιωματούχο γιατί ώς την Παρασκευή διαψευδόταν το «κούρεμα»των καταθέσεων, ο ίδιος απάντησε: «Και τι να κάναμε; Αν το ανακοινώναμε, θα είχαν σηκωθεί όλες οι καταθέσεις».

Πάντως, η Κύπρος βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή μετά την είδηση για το «κούρεμα» των καταθέσεων και υπάρχουν πληροφορίες για προσπάθεια από συνδικαλιστικούς φορείς να διοργανωθούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ωστόσο, οι Κύπριοι φαίνονται ακόμη μουδιασμένοι από το σοκ που προκάλεσε η είδηση.


Κλιμακωτή εισφορά έως 9,9%
Άμεσα θα εφαρμοστεί ο νόμος για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο

Πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στην Κύπρο μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας, θα κυρωθεί ο νόμος για την έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις που αποφάσισε το Eurogroup.

Η φορολόγηση θα ανέρχεται στο 6,75% για τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και στο 9,9% για όσες καταθέσεις υπερβαίνουν αυτό το ποσόν. Θα ισχύει δε για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κύπριους, όσο και σε ξένους καταθέτες και εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξεως των 5,8 δισ. ευρώ περίπου.

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιείται σύσκεψη των διοικήσεων της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και των εμπορικών τραπεζών.

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο ΡΙΚ, είπε ότι οι καταθέσεις έχουν «παγώσει» μετά από τις σχετικές οδηγίες της ΕΚΤ προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου μετά την απόφαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), καταθέτες πήγαν το πρωί σε καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Λάρνακας (που λειτουργούν και τα Σάββατα) για να αποσύρουν χρήματα. Με το άνοιγμα των καταστημάτων, σύμφωνα με την εφημερίδα, διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να αποσύρουν όλες τους τις καταθέσεις, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα δεν λειτουργούσε.

«Η λύση αυτή δεν θα επαναληφθεί»

«Η τεχνική λύση για την Κύπρο είναι η πλέον ενδεδειγμένη και τεχνικά άρτια. Οι καταθέτες έχασαν τους τόκους που θα κέρδιζαν μέσα σε περίοδο δυο ετών και την ίδια στιγμή εξασφαλίστηκε πως η χώρα θα έχει βιώσιμο χρέος και δεν θα χάσει την επαφή με τις αγορές. Αλλά και μετά τον εφάπαξ φόρο οι καταθέτες στην Κύπρο είναι διπλά διασφαλισμένοι καθώς οι τράπεζες διασώζονται, ενώ αντίστοιχη παρέμβαση δεν αναμένεται να επαναληφθεί», δήλωσε πηγή του Ευρωσυστήματος στο in.gr για τις αποφάσεις του Eurogroup.

Eurogroup: Δίκαιο μέτρο

Η φορολογία επί των καταθέσεων που θα εφαρμοσθεί στην Κύπρο στα πλαίσια της δανειακής συνθήκης δεν έχει στόχο να τιμωρηθεί η Μεγαλόνησος, υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Δεν τιμωρούμε την Κύπρο», είπε, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «πολύ δίκαιο για τον επιμερισμό του φορτίου».

Από την πλευρά του και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν περιέγραψε τη φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο για την κατάσταση της οικονομίας της.

Ο κ. Άσμουσεν πρόσθεσε πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας.

Ήδη, έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», επισήμανε.

Τι θα γίνει με τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο κ. Άσμουσεν, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.

Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Εξάλλου, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας (πέντε φορές υψηλότερος από το κυπριακό ΑΕΠ και επτά φορές υψηλότερος λαμβάνοντας υπόψη και τις θυγατρικές τράπεζες στην Ελλάδα).

Σημείωσε, επίσης, ότι στόχος είναι η συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, ως το 2018.

Σαρρής: Ήταν αναπόφευκτο...

Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, δήλωσε πως η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup αποτέλεσε «μια ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης», η οποία παρά τις οδυνηρές πτυχές της, αποτρέπει την άτακτη χρεωκοπία της χώρας και της δίνει τη δυνατότητα να κάνει με αποφασιστικότητα μια νέα αρχή.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι λόγω της προδιαγραφόμενης απειλής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κλείσουν τράπεζες στην Κύπρο και του συνεπακόλουθου χάους που θα προκαλείτο, κατέστη εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη η αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων.

Όπως ανέφερε, αντί του προτεινόμενου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «κουρέματος» των καταθέσεων κατά 40% επιτεύχθηκε ένα «εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης» επί των καταθέσεων, το οποίο θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του συγκεκριμένου ποσού με μετοχές συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών.

Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι ύστερα από τη σκληρή, όπως τη χαρακτήρισε, διαπραγμάτευση, αποφεύχθηκαν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Επίσης τα Ταμεία Προνοίας ημικρατικών και τραπεζικών οργανισμών διατήρησαν την αυτονομία τους, ενώ αποφεύχθηκε η, όπως τη χαρακτήρισε, χειρίστη εξέλιξη της επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί ως βοήθεια στην Κύπρο θεωρείται βιώσιμο και διαχειρίσιμο και δεν θα αποτελέσει δυσβάστακτο βάρος για τις επόμενες γενιές.

Ειδικές ρυθμίσεις για το «κούρεμα»

Εξάλλου, ειδικές ρυθμίσεις για την υλοποίηση του μέτρου θα εφαρμοστούν από το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα έως την επόμενη Τρίτη, που θα ανοίξουν οι τράπεζες

Εντός του τριημέρου, και οπωσδήποτε πριν την Τρίτη, θα πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή για να εγκρίνει τα νομοσχέδια, που θέτουν σε εφαρμογή τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup.

Ο κ. Σαρρής σημείωσε ότι η Βουλή της Κύπρου έχει επιδείξει «ωριμότητα» και «κατανόηση» στα θέματα του μνημονίου και γνωρίζει ποιες επιλογές είχε η κυπριακή αντιπροσωπεία στη Σύνοδο του Eurogroup.

Στις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν περισσότερο από δέκα ώρες είχαν τεθεί στο τραπέζι πολύ σκληροί όροι και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υπήρξαν συνεχείς εμπλοκές και ρήξεις στις διαβουλεύσεις, με την κυπριακή αντιπροσωπεία να αποχωρεί σε κάποιες περιπτώσεις από το τραπέζι των συζητήσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, κυκλοφόρησε στους δημοσιογραφικούς κύκλους και η φήμη ότι ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε και με αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση.


Έσβησαν οι «κόκκινες γραμμές»
Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τις εξελίξεις, λέει το ΑΚΕΛ

Βολές κατά της κυπριακής κυβέρνησης για τις αποφάσεις του Eurogroup εξαπέλυσε ο γγ του ΑΚΕΛ Αντρ.Κυπριανού το πρωί του Σαββάτου. «Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τις εξελίξεις στην οικονομία» τόνισε και επισήμανε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έλεγαν ότι «αυτά τα πράγματα δεν θα τα αποδέχονταν και όμως τώρα τα αποδέχτηκαν και δεν κατάφεραν να τα εμποδίσουν».

Σύμφωνα με τον γγ του ΑΚΕΛ, δεν αποκλείεται το κόμμα να θέσει και θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί της πολιτικής συμφωνίας για οικονομική στήριξη της Κύπρου, που ελήφθη στο Eurogroup. Το θέμα αναμένεται να τεθεί στην έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κυπριανού.

Σημείωσε πως στη συνεδρίαση θα μελετηθούν διάφορα ενδεχόμενα, ακόμα και πιθανή έξοδος της Κύπρου από το ευρώ, αρνούμενος, ωστόσο, να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Μιλώντας στο ΡΙΚ για την απόφαση του Eurogroup, ο κ. Κυπριανού είπε πως στο κόμμα του δεν έχουν λάβει καμιά επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα και πως ό,τι ξέρουν, το έμαθαν από το διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης.

Οι πιέσεις, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, άρχισαν από τις 7 Δεκεμβρίου 2012, όταν «απαιτούσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και κούρεμα των καταθέσεων, αλλά εκείνη αντιστάθηκε».

Σημείωσε ακόμη πως ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έλεγαν ότι «αυτά τα πράγματα δεν θα τα αποδέχονταν και όμως τώρα τα αποδέχθηκαν και δεν κατάφεραν να τα εμποδίσουν».

Ο γγ του ΑΚΕΛ υποστήριξε πως αυτές οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές για την οικονομία.

Αναφερόμενος, δε, στη στάση των Ευρωπαίων υποστήριξε πως «στην ουσία επιβάλλουν την πολιτική τους άποψη με εκδικητικό τρόπο».

Λειτούργησαν, είπε, με εμμονές και εκδικητική μανία, διότι η Κύπρος έχει καλό βιοτικό επίπεδο και προσέγγισε ξένα κεφάλαια, που επωφθαλμιούσαν οι ίδιοι.


Σοκαρισμένοι Κύπριοι στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ
«Το νησί σώθηκε, οι καταθέσεις εξαφανίστηκαν» γράφει τα ξένα ΜΜΕ για την Κύπρο

Οι φωτογραφίες των ΑΤΜ από κυπριακές τράπεζες κοσμούν το Σάββατο τις ιστοσελίδες ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης: Η επιβολή έκτακτης εισφοράς εν μία νυκτί στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, ως μέρος του πακέτου διάσωσης, έχει προκαλέσει σοκ στο νησί και έχει ανεβεί ψηλά στις προτεραιότητες των ξένων μέσων.

Σχεδόν όλα τα μέσα επικεντρώνονται στο πρωτόγνωρο μέτρο του «κουρέματος» των καταθέσεων, σε σύγκριση με τα μέχρι τώρα πακέτα διάσωσης στην κρίση στην Ευρωζώνη . «Οι αποταμιευτές πληρώνουν το μάρμαρο στο άνευ προηγούμενου πακέτο διάσωσης της Κύπρου» γράφει το Reuters.

To μέτρο, σημειώνει το πρακτορείο, είναι μία «ριζοσπαστική αλλαγή πλεύσης» από την τακτική των προηγούμενων διασώσεων. Μεγάλο μέρος των καταθετών στο νησί, επισημαίνει το πρακτορείο, είναι Ρώσοι που δεν κατοικούν στην Κύπρο, αλλά οι περισσότεροι που σχημάτιζαν τις ουρές στα ΑΤΜ το Σάββατο ήταν Κύπριοι.

«Οι αποταμιευτές πλήττονται με το κυπριακό σχέδιο διάσωσης» γράφει και το BBC. Επιπλέον ζήτημα, εκτιμά ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στις Βρυξέλλες, είναι το εάν το μέτρο θα προκαλέσει ανησυχία στους καταθέτες των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Αμεσότερος ο τίτλος της γερμανικής Sueddeutsche Zeitung: «Το νησί σώθηκε, οι αποταμιεύσεις εξαφανίστηκαν» γράφει η εφημερίδα, λέγοντας πως το μέτρο δεν διακρίνει μεταξύ συνταξιούχων κύπριων και ρώσων μεγαλοκαταθετών (εκτός, φυσικά, από τον υψηλότερο συντελεστή για τα μεγάλα ποσά).

«Το σοκ ήρθε νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Αρκετός κόσμος όρμησε στις τράπεζες και προσπάθησε να διασφαλίσει τις αποταμιεύσεις του, αλλά μάταια» γράφει.

Για «μίνι έφοδο στις τράπεζες της Κύπρου» μιλά και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, που επίσης επισημαίνει ότι ανάλογο μέτρο δεν έχει συνοδεύεσει τα προηγούμενα πακέτα.

«Άδικη, μυωπική και αυτοαναιρούμενη» κρίνει την απόφαση ο Economist που βλέπει τρία σημαντικά λάθη: πρώτον ξυπνά και πάλι ο φόβος της μετάδοσης της κρίσης· δεύτερον στους χειρισμούς που «τσακίζουν τις χήρες και αφήνουν άθικτους του ομολογιούχους»· και τρίτον στο ότοι πρόκειται για κίνηση που δεν έχει συνοχή στο ευρύτερο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης.

O πρόεδρος του Eurogroup, γράφει η γαλλική Le Monde, «μπορεί να ξεφυσά (souffler) αλλά οι κύπριοι καταθέτες θα υποφέρουν (suffrir)». Το πακέτο χτυπά και τους αποταμιευτές με την «καινοτομία», γράφει, της επιβολής εισφοράς στις καταθέσεις.

«H Eυρωπαϊκή Ένωση αναγκάζει τους αποταμιευτές της Κύπρου να πληρώσουν τη μισή διάσωση» γράφει στο πρώτο θέμα της το μεσημέρι του Σαββάτου η ιστοσελίδα της El Pais. Mε αυτόν τον τρόπο, σημειώνει, «για πρώτη φορά πρέπει να πληρώσουν και καταθέτες για πακέτο διάσωσης, ακόμη και κάτου των ευρωπαϊκών ορίων των 100.000 ευρώ».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

http://greek.swedishportal.net
Ελληνο-Σουηδική Ιστοσελίδα


2013-03-17, 00:58 Τελευταία ενημέρωση: 2013-03-17, 01:43


Ansvarig utgivare:
Zoi Karkamanis
Υπεύθυνοι για την Ελληνοσουηδική Ιστοσελίδα:
Ζωή Καρκαμάνη
Δημήτρης Καρκαμάνης

Publisher/Εκδότης:
Dimitrios Karkamanis
Δημήτριος Καρκαμάνης