Mer om SVT EUROPA
Startsida
Greker i Sverige
Nyheter
Grekiska nyheter
Intervjuer
Böcker
Forum
Mer om...
Kontakt

Δεν υπάρχει ανομία που να μην συναντάμε τον ΣΥΡΙΖΑ, λέει ο πρωθυπουργός - «Η Ελλάδα θα ξαναγίνει φυσιολογική»


Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε, στην εφημερίδα Τύπος της Κυριακής, λέγοντας: «Δεν υπάρχει πράξη ανομίας και κέντρο παρανομίας που να προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε, χωρίς να τους βρούμε απέναντί μας».

Συγκεκριμένα, τονίζει: «Δεν είναι απλά αντίθετοι στις επενδύσεις ή στις αποκρατικοποιήσεις. Είναι κάτι χειρότερο: Δεν προτείνουν κάποιο διαφορετικό σχέδιο, κάποια διαφορετική ιδέα. Είναι αντίθετοι σε όλα. Σε καθετί! [...]»Είναι αντίθετοι, ακόμα, σε οτιδήποτε συνιστά εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Θέλουμε να τηρείται ο νόμος; Είναι αντίθετοι… Συλλαμβάνονται οι ληστές τραπεζών, οπλισμένοι μάλιστα και αφού έχουν πιάσει αθώους ομήρους; Διαμαρτύρονται… Εμποδίζονται βαρυποινίτες να δραπετεύσουν από τις φυλακές; Χαλάνε τον κόσμο…

»Προσπαθούμε να λειτουργήσει ξανά, στοιχειωδώς, το κράτος, όπως συμβαίνει παντού αλλού στον κόσμο, προσπαθούμε να ανοίξουμε εργοστάσια κατειλημμένα από καιρό και δημόσια οικήματα κατειλημμένα από καιρό; Τους έχουμε απέναντί μας. Δεν υπάρχει πράξη ανομίας και κέντρο παρανομίας που προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε, χωρίς να τους βρούμε απέναντί μας!

»Πολύ θα θέλαμε να μπορούσαμε να συνεννοηθούμε μαζί τους. Αλλά, δυστυχώς, είναι αντίθετοι σε όλα! Εμείς, βέβαια, συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που θεωρούμε σωστό. Αυτό που παντού αλλού στον κόσμο θεωρείται σωστό. Η Ελλάδα θα ξαναγίνει "φυσιολογική χώρα"».

Ερωτηθείς για το «αντιμνημονιακό παρελθόν» του, ο Αντώνης Σαμαράς απαντά: «Εμείς διαφωνήσαμε με το πρώτο Μνημόνιο, τονίζοντας ότι θα βαθύνει την ύφεση. Και αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο! Αλλά δεν είπαμε ποτέ ότι θα το καταργήσουμε μονομερώς!

»Δεν είχαμε αντίρρηση να περικοπεί η δημόσια σπατάλη. Δεν είχαμε αντίρρηση να γίνουν αποκρατικοποιήσεις και να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία. Δεν είχαμε αντίρρηση να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Και δεν ψηφίζαμε "όχι σε όλα"!

»Αντίθετα, πρωτοστατούσαμε και τότε -από τότε που ήμασταν στην αντιπολίτευση- να γίνουν όλες οι μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος! Εμείς βάζαμε πάνω απ’ όλα το δημόσιο συμφέρον! Και στις αρνήσεις μας και στις καταφάσεις μας τότε. Και παρεμβήκαμε αποφασιστικά όταν ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε να βάλει θέμα δημοψηφίσματος για έξοδο από το ευρώ… Τι σχέση έχουμε με το παραλήρημα λαϊκισμού της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης;»

Επιπλέον, σε ερώτηση για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Και αυτό κάναμε. Κι αυτό κάνουμε συνεχώς από τότε…» και πρόσθεσε: «Αποφύγαμε τη χρεοκοπία, παραμείναμε στο ευρώ και αποτρέψαμε τα χειρότερα. Τα πολύ χειρότερα...»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση. Επισήμανε ότι έως το τέλος του έτους θα εξοφληθούν όλα τα χρέη του Δημοσίου, θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και θα πέσει στην αγορά το πρώτο τμήμα από το ΕΣΠΑ.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι θα φύγουν από το Δημόσιο οι επίορκοι και οι κοπανατζήδες.

Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, επανέλαβε: «Δεν είναι μέσα στον άμεσο προγραμματισμό μου. Και δεν πιστεύω στους συχνούς ανασχηματισμούς. Οποτε χρειαστεί θα γίνει».

ΣΥΡΙΖΑ: «Αμετανόητα μνημονιακός ο κ. Σαμαράς»

«Ο αμετανόητα μνημονιακός κ. Σαμαράς προσπαθεί για τα μάτια του κόσμου να μας πλασάρει το πτώμα του μνημονίου για εθνική ευλογία.

»Δεν γνωρίζουμε από που ακριβώς αντλεί αυτή του την αισιοδοξία περί ανάκαμψης και big bang δημιουργίας ο πρωθυπουργός. Από τους εκατομμύρια ανέργους, τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά; Ή μήπως από τις προβλέψεις για χειροτέρευση της κατάστασης μέσα στο 2013;

»Τουλάχιστον, δίνει ρεσιτάλ ειλικρίνειας παραδεχόμενος ότι τόλμησε "μέσα σε ελάχιστο διάστημα μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν τολμήσει ποτέ στην Ελλάδα μονοκομματικές κυβερνήσεις πανίσχυρες". Όντως, αυτά που έχει υλοποιήσει και θέλει να υλοποιήσει στο μέλλον η κυβέρνηση δεν τα έχει διανοηθεί ούτε ο πιο διεστραμμένος νεοφιλελεύθερος εγκέφαλος. Το να αποκαλείς, όμως, "μεταρρύθμιση" τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, το ξεπούλημα, τη διάλυση των σχολείων και των νοσοκομείων και να κατηγορείς παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ότι δεν στηρίζει το σχέδιο διάλυσης της χώρας, ξεπερνά κάθε όριο. Ακόμα και για τον πάλαι ποτέ αντιμνημονιακό κ. Σαμαρά».
Newsroom ΔΟΛ

Ελληνο-Σουηδική Ιστοσελίδα


2013-03-17, 01:59 Τελευταία ενημέρωση: 2013-03-17, 01:59


Ansvarig utgivare:
Zoi Karkamanis
Υπεύθυνοι για την Ελληνοσουηδική Ιστοσελίδα:
Ζωή Καρκαμάνη
Δημήτρης Καρκαμάνης

Publisher/Εκδότης:
Dimitrios Karkamanis
Δημήτριος Καρκαμάνης