Mer om SVT EUROPA
Startsida
Greker i Sverige
Nyheter
Grekiska nyheter
Intervjuer
Böcker
Forum
Mer om...
Kontakt

Συνεντεύξεις

Ντανιέλ Κον Μπεντίτ (Cohn Bendit), o «Κόκκινος Ντάνι» του Γαλλικού Μάη του ΄68 και επί σχεδόν δύο 10-ετίες ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων

ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΟΝ ΜΠΕΝΤΙΤ (Cohn Bendit): «Τα σκληρά μέτρα της λιτότητας έχουν τσακίσει το ηθικό σας...»

Το 2014, ο Κον Μπεντίτ θα έχει κλείσει 20 χρόνια στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απ' όπου δήλωσε ότι ήδη είναι αποφασισμένος να αποσυρθεί, εκτός... Εκτός εάν γίνει πραγματικότητα μια τρελή ιδέα που δεν έχει μόνο ονειρευτεί, αλλά και που καταγράφει στο τελευταίο του βιβλίο: «Ομολογώ ότι έχω ένα παράξενο όνειρο», λέει. «Να συμμετάσχω στις ευρωεκλογές του 2014 με την οικολογική λίστα στην Ελλάδα και να είμαι υποψήφιος των Οικολόγων για την προεδρία της Κομισιόν. Με 10%-15% των ψήφων θα προκαλούσα μια νέα δυναμική στην ελληνική κοινωνία και θα ταρακουνούσα τους ηττοπαθείς ή κυνικούς συντηρητισμούς που υπονομεύουν την πολιτική στην Ευρώπη»...

Συνέχεια... | Läs mer...


Ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης

Άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη: Ανάπτυξη. Πώς;

Η ανάπτυξη είναι η πιο πολυχρησιμοποιημένη λέξη κάθε πρότασης για την οικονομική πολιτική όπως και κάθε κριτικής στη σημερινή κατάσταση. Ολοι ζητούν ανάπτυξη. Ολοι ζητούν γρήγορους ρυθμούς πραγματοποίησής της. Η ανάπτυξη, όμως, δεν προκύπτει λίγο ώς πολύ αυτόματα. Κατακτιέται. Προϋποθέτει χρόνο...

/...Αποφασιστικό στοιχείο για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα είναι η εμπιστοσύνη. Οταν δεν υπάρχει, δεν υποκαθίσταται με διαβεβαιώσεις ότι όλα θα πάνε καλά. Οι πολίτες, για να πιστέψουν ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο, θέλουν να δουν συγκεκριμένες ενδείξεις σταθεροποίησης. Οι φόβοι τους για την πορεία της οικονομίας παραμένουν έντονοι, αν κάθε τρεις μήνες η επίσκεψη της τρόικας σηματοδοτεί νέες αμφιβολίες για την εκτέλεση των υποχρεώσεων της χώρας και τη συνέχιση της παροχής των δόσεων του δανείου...

Συνέχεια... | Läs mer...


Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997)

Μια "παλαιά" συνέντευξη Καστοριάδη, ...τόσο νέα!

"...Μετά το Βυζάντιο έρχεται η τουρκοκρατία. Μην ανησυχείτε, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Θα αναφέρω μόνον ότι επί τουρκοκρατίας όση εξουσία δεν ασκείται απ' ευθείας από τους Τούρκους, ασκείται από τους κοτζαμπάσηδες (τους εντολοδόχους των Τούρκων), οι οποίοι κρατούν τους χωριάτες υποχείριους. Συνεπώς, ούτε σ' αυτήν την περίοδο μπορούμε να μιλήσουμε για πολιτική ζωή. Όταν αρχίζει η Επανάσταση του 1821, διαπιστώνουμε από τη μια μεριά τον ηρωισμό του λαού και από την άλλη, σχεδόν αμέσως, την τεράστια αδυναμία να συγκροτηθεί μια πολιτική κοινωνία. Την επομένη της πτώσης της Τριπολιτσάς αρχίζουν οι εμφύλιοι πόλεμοι...".

*** Δεν δικάζουμε κανέναν. Μιλάμε για ιστορική και πολιτική ευθύνη. Ο ελληνικός λαός δεν μπόρεσε έως τώρα να δημιουργήσει μια στοιχειώδη πολιτική κοινωνία. Μια πολιτική κοινωνία, στην οποία, ως ένα μίνιμουμ, να θεσμισθούν και να κατοχυρωθούν στην πράξη τα δημοκρατικά δικαιώματα τόσο των ατόμων όσο και των συλλογικοτήτων...

Συνέχεια... | Läs mer...


Ο νέος, ριζικά διαφορετικός, πολιτικός χάρτης της Ελάδος

Σαρωτική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ - Ψήφος οργής ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό

Δραματικές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό επιφέρει η λαϊκή ετυμηγορία. Ηταν ψήφος οργής, που προκάλεσε την κατολίσθηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, την εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση και την απώλεια για το ΚΚΕ της ηγεμονίας στην Αριστερά. Οδυνηρό ξάφνιασμα προκαλεί η εμφάνιση στο κοινοβουλευτικό προσκήνιο των φαντασμάτων του φασισμού. Παρά την ένταση της αναμέτρησης, η προσέλευση στις κάλπες παρουσίασε κάμψη, σε σημείο που η αποχή σημείωσε ιστορικό ρεκόρ.

Η λαϊκή ψήφος είναι σαφής και αποδοκιμάζει με ηχηρό τρόπο την πολιτική λιτότητας και αποσάθρωσης του κοινωνικού κράτους, καταλογίζοντας το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, χωρίς όμως να δίνει, παρά την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκάθαρη εντολή ούτε για τις συμμαχίες και τους συσχετισμούς, ούτε για την πολιτική διαχείρισης της κρίσης.

Τα δύο κόμματα, τα οποία υποστήριζαν μέχρι τώρα την κυβέρνηση Παπαδήμου, υπέστησαν μεν σημαντική πολιτική ήττα, αλλά παρ' όλα αυτά δεν αναδείχθηκε συμπαγές και συνεκτικό μέτωπο με ολοκληρωμένη και συγκροτημένη πρόταση για έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.

Συνέχεια... | Läs mer...


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος

Όλη η συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Mega - Διαβάστε όλη τη συνέντευξή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εδώ

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην Ολγα Τρέμη και στο Mega, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως ήταν αντίθετος στο να μπεί η Ελλάδα στο ΔΝΤ, πως το πρώτο μνημόνιο είχε πολλά κενά τονίζοντας πως τότε ήταν υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξή του ΕΔΩ:

"Ο κ. Σαμαράς λέει: Διεκδικώ αυτοδυναμία, αλλά δε θα την έχει. Δε θέλω συνεργασία, απορρίπτει όλες τις συνεργασίες μετά βδελυγμίας, έτσι βδελύσσεται και το ΠΑΣΟΚ. Και μετά λέει: Και πάντως θέλω να είμαι Πρωθυπουργός έστω ως Αρχηγός του πρώτου κόμματος. Με ποιες συνεργασίες, με ποιο πρόγραμμα, με ποια αξιοπιστία;"

Σας θυμίζω ότι προ πέντε μηνών ο κ. Σαμαράς έχοντας απέναντί του ένα ΠΑΣΟΚ με πλειοψηφία στη Βουλή, με αυτοδύναμη πλειοψηφία στην προηγούμενη Βουλή, είπε δε θέλω τον Αρχηγό του πρώτου κόμματος για Πρωθυπουργό, θέλω τρίτο πρόσωπο".

"Τώρα πρέπει να αξιολογήσει ο κόσμος τις υπάρχουσες προτάσεις, ας αξιολογήσει τον κ. Σαμαρά και εμένα. Είμαστε δύο υπαρκτές προτάσεις"...

Συνέχεια... | Läs mer...


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος

Ευάγγελος Βενιζέλος: Κίνδυνος ακυβερνησίας της χώρας αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις...

«Απερίφραστα όχι», απαντά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στο ερώτημα εάν η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κοντά στην εικόνα κατακερματισμού του πολιτικού σκηνικού που μεταδίδουν την τρέχουσα περίοδο οι δημοσκοπήσεις. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι το δίλημμα της επερχόμενης αναμέτρησης είναι εάν «θα μείνουμε στην Ευρώπη ή θα μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες», ενώ προσθέτει πως στον δεύτερο δρόμο μπορεί να οδηγηθούμε και άθελά μας, «από μικροκομματικές νοοτροπίες που χαρακτηρίζουν ακόμη και τώρα τον κ. Σαμαρά». Παράλληλα, αναφερόμενος στην «επομένη ημέρα» των εκλογών στην περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως το «μοντέλο» της κυβέρνησης Παπαδήμου αποδείχθηκε «μη ικανοποιητικό, εξαιτίας της επαμφοτερίζουσας στάσης της Ν.Δ.».

Συνέχεια... | Läs mer...


Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς

Αντώνης Σαμαράς: "Λύστε μου τα χέρια για να κυβερνήσω!"

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς ζητάει από τους πολίτες να δώσουν αυτοδυναμία στο κόμμα του και προβλέπει ότι, σε διαφορετική περίπτωση, η έξοδος της χώρας από τη δίνη Θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη.

Στη συνέντευξή του στην “Κ” , ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει τη Ν.Δ. τη μόνη συντεταγμένη δύναμη σε ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει και δεσμεύεται ότι, με όχημα μια κυβέρνηση σημαντικά πιο ολιγομελή από τη σημερινή, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την αποφυγή νέων περικοπών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αφήνει να εννοηθεί ότι από την πανστρατιά που έχει κηρύξει ουδείς αποκλείεται, ούτε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, “εφόσον θελήσουν να θεραπεύσουν το τραύμα που προκάλεσαν”.
Αντιθέτως, παίρνει μετωπική θέση έναντι των βουλευτών που μεταπήδησαν στο κόμμα Καμμένου, κατηγορώντας τους ότι με τις διασπαστικές τους κινήσεις “βοηθούν μόνο τους εχθρούς της παράταξης και της χώρας”.

Συνέχεια... | Läs mer...


Θ.Παγκαλος: Οι δημοκρατίες - αυτό τις διαχωρίζει από τα φασιστικά και κομμουνιστικά καθεστώτα - επιτρέπουν ακόμη και αμφισβήτηση της ίδιας της υπόστασής τους...

Θεόδωρος Πάγκαλος: Είμαι από αυτούς που θεωρούν πως η κυβέρνηση Παπανδρέου έκανε μέγα έργο - Η κυβέρνηση Παπαδήμου ολοκλήρωσε το έργο της κυβέρνησης Παπανδρέου


«Ο κ. Παπαδήμος ήξερε να ορθώσει το ανάστημά του και να μιλήσει ως ίσος προς ίσον στους χώρους λήψης αποφάσεων» λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, ο οποίος αποκαλύπτει ότι υπάρχουν συζητήσεις – ανεπίσημες – για μετεκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων στις οποίες μετέχουν βουλευτές, συνδικαλιστές, πολιτικά στελέχη, διανοούμενοι και επιχειρηματίες.

Αποφεύγει να δηλώσει ποιον στηρίζει για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στο ΠαΣοΚ, τον κ. Βενιζέλο ή τον κ. Παπουτσή, και ζητεί εκλογές από τη βάση με κάλπη.

Χαρακτηρίζει «ανίκανους και ανυπόληπτους» όσους διαχειρίστηκαν την κρίση και εν συνεχεία, όταν απομακρύνθηκαν, προχώρησαν σε κριτική και «αισχρή περίπτωση» τους λεγόμενους «κηπουρούς» του κ. Παπανδρέου.

Επιτίθεται για άλλη μία φορά με σφοδρότητα εναντίον και των τριών κομμάτων της Αριστεράς για τις «βίαιες πράξεις οπαδών τους» και δηλώνει ότι το μόνο αριστερό κόμμα που αναγνωρίζει είναι το ΠαΣοΚ.

Συνέχεια... | Läs mer...


Με  μία δήλωση που επιτρέπει πολλπαλές αναγνώσεις, ο πρόεδρο του ΛΑΟΣ σε συνέντευξή του αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και της επιστροφής του στη Νέα Δημοκρατία.

Ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής στη Νέα Δημοκρατία για τον Καρατζαφέρη!

* Το ιδανικό σχήμα είναι αυτό που μπορεί να συνεννοηθεί με την Ευρώπη χωρίς να σκύβει στην Ευρώπη. Που να μπορεί να λέει «ΟΧΙ» και να μη δέχεται ό,τι του παρουσιάζουν. Να έχει επίγνωση της ανάγκης της χώρας και να μπορεί να δημιουργήσει όραμα στον Ελληνικό λαό...

** Ξέρω αυτή τη στιγμή, ότι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός είναι μία «πολύφερνη νύφη» και από πλευράς Νέας ∆ημοκρατίας και από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Το είπε και ευθέως ο κ. Βενιζέλος από του βήματος της Βουλής. Με χρειάζονται μέσα για να εξισορροπήσουν την εικόνα των υποτεταγμένων. ∆εν μας βιάζει κανένας για αποτελέσματα ή αποφάσεις. Η κάλπη θα καθοδηγήσει τι πρόκειται να γίνει. Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει ακυβέρνητη. Η ουσία όμως είναι αν μέσα εκεί θα υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι θα μπορέσουν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις επιτακτικές επιταγές της κυρίας Μέρκελ και της παρέας της...

Συνέχεια... | Läs mer...


Je sui grec aussi...

Νιώθω βαθιά ταπεινωμένος ως φιλέλληνας - Aρθρο του Etienne Roland στη γαλλική "Le Monde"


Νιώθω βαθιά ταπεινωμένος, ως φιλέλληνας, όταν μια εφημερίδα τολμά να βάλει τίτλο πως η Ελλάδα είναι «μια χώρα ίσως λιγότερο "ευρωπαϊκή" απ' ό,τι φαίνεται» κι όταν το περιεχόμενο αυτού του άρθρου είναι κακή σύνοψη μιας ιστορίας την οποία οι συντάκτες δεν έχουν ζήσει. Νιώθω ταπεινωμένος, ως Γάλλος, που.... συμπατριώτες μου πληγώνουν με τέτοιο τρόπο την ιστορία και τροφοδοτούν τον μύθο του ψεύτη και πονηρού (poniros στο πρωτότυπο) Έλληνα.

Αν λοιπόν δεν είναι η Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα, ποιος αξίζει αυτόν τον τίτλο; Ο γερμανός βάρβαρος ή η ύπουλη Αλβιών, την οποία ο μεγαλύτερος ποιητής της, ο Βύρωνας, κατηγορούσε ήδη για λεηλασία της χώρας του Ομήρου; Περισσότερο ευρωπαϊκή η Αγγλία, που δεν επιθυμεί καμία ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - και κυρίως όχι εκείνη που θα της κόστιζε χρήματα; Δεν είναι αυτή η χώρα που επανέφερε στην Ελλάδα τον στρατό και τον βασιλιά στο τέλος του Β? Παγκοσμίου Πολέμου, πυροδοτώντας έναν κατακλυσμό που η Ελλάδα έμελλε να πληρώσει πολύ ακριβά, μια χώρα που μπορεί εντούτοις να υπερηφανεύεται για την αντίσταση την πιο υποδειγματική απέναντι στον Ναζί κατακτητή...

Συνέχεια... | Läs mer...


Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος

Διάγγελμα του Πρωθυπουργού στον ελληνικό λαό: Βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από το σημείο «μηδέν»

Το οικονομικό πρόγραμμα που έχει κατατεθεί στη Βουλή και η χρηματοδοτική στήριξη που θα το συνοδεύει, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διασώσουμε τα σημαντικότερα κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών για να διασφαλίσουμε τη θέση της Ελλάδας στην ομάδα των αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης και στο ευρώ, δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό.

Και πρόσθεσε ότι, «Το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται το πρόγραμμα αυτό είναι περιορισμένο σε σύγκριση με την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που θα ακολουθούσε εάν δεν το υιοθετήσουμε».

Η προσαρμογή της οικονομίας μας δεν τελειώνει σε ένα χρόνο. Για την ολοκλήρωση των αλλαγών θα χρειαστεί σκληρή προσπάθεια, συνέχεια και συνέπεια, δημιουργική συνεργασία και πνεύμα ενότητας των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και πίστη στην ανάγκη να αλλάξουμε τη χώρα μας...

Συνέχεια... | Läs mer...


FT: Οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί αντιτίθενται σε νέα μέτρα λιτότητος

FT: Greece’s leaders oppose new austerity measures - Οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί αντιτίθενται σε νέα μέτρα λιτότητος

FINANCIAL TIMES, 3 February, 2012 ***

All three party leaders in Greece’s teetering national unity government have opposed new austerity measures demanded by international lenders, forcing eurozone finance ministers to postpone approval of a new €130bn bail-out and moving the country closer to a full-blown default.

Representatives of the so-called “troika” – the European Commission, European Central Bank and International Monetary Fund – have demanded further cuts in government jobs and severe reductions in Greek salaries, including an immediate 25 per cent cut in the €750 minimum monthly wage, before agreeing the new rescue.

But representatives of all three coalition partners, including centre-left Pasok of former prime minister George Papandreou and the centre-right New Democracy of likely successor Antonis Samaras, said they were unwilling to back the government layoffs.

Συνέχεια... | Läs mer...


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο CBS: Η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι επιλογή - Αισιόδοξος για το PSI

Στην πρώτη του συνέντευξη από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Λουκάς Παπαδήμος ξεκαθάρισε, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ότι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή δεν αποτελεί επιλογή. Όσον αφορά στο PSI, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία». Απέρριψε πάντως ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί περισσότερους πόρους από τα 130 δισ. ευρώ ή μεγαλύτερο «κούρεμα» για το χρέος της.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απόλυτη πεποίθησή του ότι η χώρα θα τα καταφέρει να ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαδικασίες τόσο για το PSI, όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση και δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει.

«Ο στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις δύο διαδικασίες και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει στο παρελθόν... και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε», είπε.

Συνέχεια... | Läs mer...


Αθανασία Μπαξεβάνη

Πολλά "γιατί;" - Κυβέρνηση «ποτ-πουρί», για την διαπόμπευση των κυβερνήσεων συνεργασίας

Γιατί χρειάζονταν ...49 υπουργοί «για να οδηγηθεί η χώρα ομαλά στις εκλογές»; Γιατί όλος ο κρατικός μηχανισμός έπρεπε να μείνει «παγωμένος» για τρεις μήνες - όπως είναι βέβαιο ότι θα συμβεί -μέχρι να φτάσουμε στην ώρα της κάλπης;

Γιατί μέχρι να αποκτήσουν δικαίωμα υπογραφής οι υπουργοί, να πρέπει να έρθει πάλι η ώρα της εκλογικής αναμέτρησης; Ούτε καρέκλα δεν θα βρίσκουν τόσοι που ορκίστηκαν !

Γιατί, εάν είναι καλός ο Λ. Παπαδήμος, όπως θέλει να πιστεύει ο λαός με βάση τις δημοσκοπήσεις, θα έπρεπε να τον «κάψουν» σε τρεις μήνες και δεν του έδωσαν περισσότερο χρόνο;

Γιατί η ΝΔ συγκυβερνά με 6 στελέχη της εκ των οποίων τα δύο κορυφαία, αλλά «δεν θέλησε τη συγκυβέρνηση» όπως δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς;

Γιατί το ΠΑΣΟΚ να υποστεί μια νέα χλεύη πολύ χειρότερη από αυτή του «βρώμικου ΄89» για το οποίο κατηγορούσε τον ΣΥΝ ενώ εκείνη η κυβέρνηση δεν είχε τουλάχιστον ακροδεξιές «παραφυάδες» και όπως αποδείχθηκε, το έργο της υπονομεύθηκε από την πρώτη στιγμή;

Συνέχεια... | Läs mer...


Ο δημοσιογράγφος και οικονομολόγος Μπάμπης Παπαδημητρίου

Μπάμπης Παπαδημητρίου: Πληροφορίες και ερωτήσεις για το Μεγάλο Κούρεμα

Ερωτήματα που δημιουργούνται σχετικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Τι είναι πρώτα απ’ όλα το κούρεμα ομολόγων και τι σημαίνει για τους κατόχους τους.

Κούρεμα κατά 50% σημαίνει κόβω το ομόλογο στη μέση. Αντί 100 που είναι η ονομαστική αξία καθενός ομολόγου που κυκλοφορεί λεω ότι εγώ θα πληρώσω μόνο τα 50 στη λήξη.

Επηρεάζει όλους τους κατόχους δηλαδή και τους επενδυτές, που έχουν ομόλογα τα οποία μπαίνουν στο κούρεμα. Τώρα ξέρουμε πια ότι θα μπουν όλα τα ελληνικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί μέχρι το 2035 στο κούρεμα τότε θα επηρεαστούν από αυτό.

Η κρίση αυτή θα είναι αυστηρή αλλά θα είναι αρκετά γενικευμένη. Δηλαδή θα δούμε πολλά δάνεια να διαγράφονται. Τελικά όμως όλα όσα διαγραφούν θα πάνε σε δικαστική ρύθμιση. Μη φανταστούν κάποιοι ότι θα τα διαγράψουν οι τράπεζες και αυτό είναι, τελειώνε. Θα πάνε όλα σε δικαστική ρύθμιση και η λίστα βεβαίως του Τειρεσία θα είναι βαριά και πλήρης.

Συνέχεια... | Läs mer...


Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι (Α) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

«Νέο κεφάλαιο» για την Ελλάδα η νέα κυβέρνηση λένε Ρομπάι και Μπαρόζο - «Ιδιαίτερα σημαντικό το έργο της»

Η συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποτελεί «ένα νέο κεφάλαιο» για την Ελλάδα, υπογραμμίζουν σε κοινή γραπτή δήλωσή τους οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Το βάρος του έργου της θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τονίζουν, αφού θα πρέπει να οριστικοποιηθεί σύντομα το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, όπως ορίζουν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.

Επαναλαμβάνουν δε ότι είναι σημαντικό η νέα κυβέρνηση να στείλει ισχυρό μήνυμα διακομματικής διαβεβαίωσης στους Ευρωπαίους εταίρους ότι δεσμεύεται να πράξει ότι απαιτείται, ώστε να τεθεί το χρέος σε πτωτική πορεία και καταλήγουν επισημαίνοντας ότι προσβλέπουν σε μια συνάντηση το συντομότερο δυνατόν με τον νέο πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο προκειμένου να συζητήσουν «τα επείγοντα θέματα της κοινής μας ατζέντας».

Συνέχεια... | Läs mer...


Ο Κώστας Σκανδαλίδης

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τώρα κρίνεται το μέλλον του ΠΑΣΟΚ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιλάει στα «ΝΕΑ» και τονίζει: «Το Κίνημα ή θα αναγεννηθεί ή θα το ξεπεράσει η Ιστορία»

Ηρθε το «πλήρωμα των αλλαγών», δηλώνει πέντε ημέρες πριν από την Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης. Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, βαθιά προβληματισμένο από την πολυεπίπεδη κρίση που διέρχεται η δημοκρατική παράταξη, ζητάει η Εθνική Συνδιάσκεψη του Σαββάτου να αποτελέσει αφετηρία για την ανασυγκρότηση του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και προειδοποιεί ότι «ή θα αναγεννηθεί τώρα ή θα το ξεπεράσει η Ιστορία». Καταλογίζει «άγνοια κινδύνου» σε όσους «δεν βλέπουν ούτε ένα μέτρο πέρα από τη μύτη τους» για το πού οδεύει το ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για την «προγραμματική και ιδεολογική ανασυγκρότηση του Κινήματος»...

Συνέχεια... | Läs mer...


O πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου

Γεώργιος Παπανδρέου: "Η Ελλάδα αλλάζει και θα αλλάξει" - Συνέντευξη στην εφημερίδα REAL NEWS

"Η Ελλάδα αλλάζει και θα αλλάξει. Με διάλογο και όλες τις απόψεις να ακούγονται, αλλά θα αλλάξει. Σε αυτό μπορεί να έχουμε απέναντί μας κάθε φορά κάποια συντεχνία, αλλά έχουμε σύμμαχό μας την κοινωνία. Κοινωνία που απεχθάνεται πλέον τα ημίμετρα. Κοινωνία που διψάει για πραγματικές, δίκαιες αλλαγές. Αυτός είναι ο στόχος μας: πραγματικές, δίκαιες αλλαγές παντού. Ναι, θα κάνουμε λάθη, ναι θα υπάρξουν πολλά εμπόδια που θα μας καθυστερήσουν, αλλά ξέρουμε πώς πρέπει να προχωρήσουμε. Πείθοντας για το δίκαιο των αλλαγών μας...",

"Μου κάνει εντύπωση που οποιαδήποτε δήλωση οποιουδήποτε Τούρκου αξιωματούχου παρουσιάζεται συστηματικά από κάποιους κύκλους στην Ελλάδα ως αδιαμφισβήτητη αλήθεια"...

Συνέχεια... | Läs mer...


Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζύ

Συνέντευξη του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου στην Le Monde

Συνέντευξη στην Le Monde παραχώρησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την διάρκεια παραμονής του στην Γαλλία, με αφορμή την συνάντησή του με τον Νικολά Σαρκοζί.

"Έχουμε κάνει σημαντικές θυσίες και αλλαγές. Εφαρμόζουμε, σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ένα φιλόδοξο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Βρισκόμαστε στον ορθό δρόμο. Είναι εξαιρετικά αρνητικό να βλέπουμε ότι ο εν λόγω οίκος αξιολόγησης δεν συνειδητοποιεί αυτή την πραγματικότητα. Αυτό αποδεικνύει ότι η Ευρώπη οφείλει με σαφήνεια να θέσει κανόνες έναντι των οίκων αξιολόγησης. Επιπλέον, είναι μια ισχυρή ένδειξη. ώστε η Ευρώπη να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, για να καθησυχάσει τις αγορές και να αποδείξει σε αυτές ότι γίνεται ορθή διαχείριση του χρέους εντός της Ε.Ε. και των κρατών-μελών".

Συνέχεια... | Läs mer...


Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας

Ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας στο BBC: Η Ελλάδα εφαρμόζει πολύ αποτελεσματικά όσα έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του BBC έδωσε ο υπουργός εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας, όπου μίλησε για την κατάσταση στην Λιβύη και για το πρόβλημα δανεισμού της Ελλάδας.

Αναφορικά με τα γεγονότα στη Λιβύη ο Δ.Δρούτσας αναφέρει: Υπάρχει η πίεση εκ μέρους του λιβυκού λαού. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Στη Λιβύη βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη μία διαδικασία χωρίς επιστροφή, όπως πριν στην Τυνησία και την Αίγυπτο, παρά το γεγονός ότι εκεί η κατάσταση είναι διαφορετική και το κίνημα διαμαρτυρίας έχει εκφυλιστεί προς την κατεύθυνση του εμφυλίου πολέμου. Η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ πρέπει να στείλουν μήνυμα στην ηγεσία της Λιβύης ότι οφείλουν να σεβαστούν αυτή τη διαδικασία.

Συνέχεια... | Läs mer...


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Nταβούτογλου

Αχμέτ Nταβούτογλου - Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για το Αιγαίο - Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη - Διερεύνηση για επίτευξη συνολικής λύσης

Η προσήλωση της Τουρκίας στη βελτίωση των σχέσεών της με την Ελλάδα παραμένει αταλάντευτη, διαβεβαιώνει ο υπουργός Eξωτερικών της γειτονικής μας χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη συνολικής λύσης στο Αιγαίο, αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη. Εξαιρεί όμως από ένα ενδεχόμενο πακέτο για το Αιγαίο το Καστελόριζο, το οποίο, όπως υποστηρίζει, δεν είναι μέρος του Αιγαίου, αλλά της Μεσογείου. Επιπλέον, υπερασπίζεται το δικαίωμα των τουρκικών πολεμικών πλοίων να πραγματοποιούν «αβλαβείς διελεύσεις» στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σε απόσταση αναπνοής από τη στεριά, διαμηνύοντας ότι και τα ελληνικά πολεμικά πλοία είναι ευπρόσδεκτα να κάνουν το ίδιο.

Συνέχεια... | Läs mer...


Professor Noam Chomsky

Noam Chomsky on Civil Rights, Obama, Latin America, and the History of the U.S. in the Middle East

* Noam Chomsky on Civil Rights, Obama, Latin America, and the History of the U.S. in the Middle East.

** World-renowned public intellectual Noam Chomsky discusses several domestic issues in the United States, including the protests in defense of public sector employees and unions in Wisconsin, how the U.S. deification of former President Ronald Reagan resembles North Korea, and the crackdown on political activists with anti-terror laws and FBI raids.

*** "The Middle East is an important area. It goes back to almost 90 years, since oil was discovered, especially since the Second World War. Take a look at internal documents. The Middle East oil was regarded as the most important and strategic—the strategically most important area of the world, because it’s got the major oil reserves. And if you think what’s happened in the Middle East over the years, the big—the United States and Britain have traditionally supported radical Islamic fundamentalism..."...

Συνέχεια... | Läs mer...


Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου: Πως θα μαζέψω 50 δισ. σε 5 χρόνια

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να επιδιώξει την αναδιάταξή του, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σημερινές δύσκολες συνθήκες», δηλώνει σε συνέντευξή του εφ' όλης της ύλης ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

** Βετεράνοι και νεότεροι επιμένουν ότι η πολιτική ήταν και παραμένει ένα σπορ συλλογικό. Πάντοτε; Οχι, φυσικά. Κάθε κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του. Υπάρχουν στιγμές που η μοναξιά του πολιτικού μοιάζει με τη μοναξιά του τερματοφύλακα μπροστά στο πέναλτι...

*** Τα 50 δισ. ευρώ αποτελούν έναν στόχο που θέτει η κυβέρνηση για τα οφέλη από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε βάθος πέντε ετών, δηλαδή πέρα από τη χρονική διάρκεια του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.

Συνέχεια... | Läs mer...


Η Λούκα Κατσέλη με τον Γ.Παπακωνσταντίνου

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ: «Επιτροπή σοφών για τη μείωση του χρέους»


Τη σύσταση επιτροπής υψηλού κύρους με έλληνες και ξένους ειδικούς προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μείωσης του χρέους, προτείνει η Λούκα Κατσέλη.

Η υπουργός Εργασίας μιλώντας για τα 600 δισ. Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες υποστηρίζει ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών με την Ελβετία.

Διαφωνεί με τη «συνταγματοποίηση» βασικών ρυθμίσεων που αφορούν την οικονομία, γιατί «δεν είναι ζητούμενο να δέσουμε ακόμη περισσότερο τα χέρια των κυβερνήσεων».

Στο θέμα της δημόσιας περιουσίας επισημαίνει ότι: «χρειάζεται να προϋπάρξει μεθοδική καταγραφή και χρονοδιαγράμματα που θα καταλήγουν σ' ένα αξιόπιστο πρόγραμμα».

Συνέχεια... | Läs mer...


Αλέξης Τσίπρας στο ΒΗΜΑ: «Να ξεμπερδεύουμε με το μνημόνιο»


ΥΠΕΡ της «συμπόρευσης όλης της Αριστεράς απέναντι στην κατεδάφιση της κοινωνίας» τάσσεται ο κ. Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη που ακολουθεί, συγκαταλέγοντας στο «τόξο» αυτό τη ριζοσπαστική και την παραδοσιακή Αριστερά, τον οικολογικό χώρο και τους Σοσιαλιστές «που βλέπουν την έννοια του Σοσιαλισμού να εξευτελίζεται από την ηγεσία του ΠαΣοΚ».

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφερθείς στις αποστάσεις που κρατά ο κ. Αλ. Αλαβάνος από το συμμαχικό σχήμα σχολιάζει ότι «ο καθένας επιλέγει την πορεία του», ενώ εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης και την κατηγορεί ότι «έπαιξε θέατρο» με την τρόικα, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και αυτός ο στόχος για την άντληση των 50 δισ. ευρώ είναι ανέφικτος, αφού «δεν έχουν μείνει πολλά, παρά μόνο τα ασημικά για να ξεπουλήσουν».

Συνέχεια... | Läs mer...Περισσότερες ειδήσεις...


Agenda - Ατζέντα
Εκδηλώσεις ελληνικού ενδιαφέροντος στη Σουηδία...

Χρήσιμες Πληροφορίες

Μητρόπολη Σκανδιναβίας

Eλληνικές Διπλωματικές και Προξενικές Αρχές

Πρεσβεία της Κύπρου

Kέντρο Ελληνικού Πολιτισμού( ΚΕΠ)

Ίδρυμα Ελληνική Πολιτιστική Στέγη "Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος"

Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας

Ελληνική Κοινότητα Βόρειας Στοκχόλμης (RINKEBY)

Ελληνική Κοινότητα Στοκχόλμης (CITY)

Λύκειο των Ελληνίδων Γραφείο Στοκχόλμης