Mer om SVT EUROPA
Startsida
Greker i Sverige
Nyheter
Grekiska nyheter
Intervjuer
Böcker
Forum
Mer om...
Kontakt

Ομογενειακές Ειδήσεις

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, από τους μεγάλους οπλαρχηγούς και ηγέτες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ του Ελληνισμού της Σουηδίας σε ΔΕΞΙΩΣΗ στην Ελληνική Πρεσβεία για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

2013-03-16

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΜΗ

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, η Πρέσβυς της Ελλάδος στη Σουηδία κυρία Αλίκη Χατζή, προσκαλεί τον Ελληνισμό της Σουηδίας σε δεξίωση, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013.

Ωρά: Από τις 17:00 έως τις 19:00 μ.μ.

Τόπος: Πρεσβευτική κατοικία (Ulrikagatan 11, 3os όροφος).

Στη δεξίωση αυτή είναι όλοι καλεσμένοι.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ή Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους.

Το σύνθημα της επανάστασης, "Ελευθερία ή Θάνατος", έγινε το εθνικό σύνθημα της Ελλάδας και από το 1838 η 25η Μαρτίου, επέτειος εορτασμού της έναρξής της επανάστασης (επελέχθη η 25η Μαρτίου παρότι δεν συμπίπτει ακριβώς με την έναρξη των επαναστατικών εξεγέρσεων οι οποίες είχαν αρχίσει νωρίτερα), καθιερώθηκε ως ημέρα εθνικής εορτής και αργίας.

Συνέχεια... | Läs mer...


Τιμή στον μεγάλο εκλιπόντα: Ύστατο χαίρε στον «πατριάρχη» της Ομογένειας, Αντριου Αθενς

2013-03-20

Η Ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών αποχαιρέτησε την Τρίτη τον Αντριου Αθενς. Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε στην εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Σικάγο.

Στη νεκρώσιμη ακολουθία χοροστάτησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος. Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν αρκετά στελέχη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Συνέχεια... | Läs mer...


Ο Άντριου Άθενς

Ο Ελληνισμός θρηνεί τον Άντριου Άθενς - Δηλώσεις του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά και του υπεξ Δ.Αβραμόπουλου

2013-03-15

Την απώλεια του πρώτου προέδρου του ΣΑΕ Άντριου Άθενς θρηνεί ο Ελληνισμός, καθώς ο σπουδαίος παράγοντας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας “έφυγε” σήμερα από τη ζωή στο Σικάγο, σε ηλικία 91 ετών.

Ο Άντριου Άθενς είχε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του ΣΑΕ, ενώ υπήρξε εκ των εμπνευστών της προσπάθειας να ενώσουν δυνάμεις οι Έλληνες της διασποράς, οι οποίοι διακρίνονταν και μεγαλουργούσαν στις χώρες όπου ζούσαν.

Συλληπητήρια τηλεγραφήματα και δηλώσεις του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά και του υπουργού Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλου.

Συνέχεια... | Läs mer...


Από την εκδήλωση εορτασμού των 40-χρονων της ΟΕΣΚ Σουηδίας.  (φώτο: ιστοσελίδα ΟΕΣΚΣ)

Σαράντα χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας - Εκδήλωση στη Στοκχόλμη

2013-01-10

* Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012, στην αίθουσα Z-salen του ABF στη Στοκχόλμη, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό των σαράντα χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ).

** Η συμμετοχή της Ομογένειας ήταν μεγάλη και το πρόγραμμα που ακολούθησε έφερε στη μνήμη των παρευρισκομένων εικόνες από την ζωή των σαράντα χρόνων της ΟΕΣΚΣ.

*** Στη διάρκεια των χαιρετισμών προβάλλονταν σε μεγάλη οθόνη φωτογραφίες από τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας τα 40 χρόνια που πέρασαν.

**** Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση με ελληνικό φαγητό που είχε φροντίσει η Ελληνική Κοινότητα Νότιας Στοκχόλμης και ελληνικό κρασί που πρόσφερε η ελληνική εταιρεία Meletis Improrts AB.

Συνέχεια... | Läs mer...


Το απερχόμενο ΔΣ της ΟΕΣΚΣ. Αρκετά από τα μέλη του επανεξελέγησαν, άλλα απήλθαν...

Το 20ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας - Το νέο Δ.Σ. της ΟΕΣΚΣ

2012-01-16

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη το 20ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας.

Στον απολογισμό για τα πεπραγμένα της ΟΕΣΚΣ αναφέρθηκε ο απερχόμενος (και επανεκλεγής) πρόεδρος του ΔΣ, Κομνηνός Χαϊδευτός, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επικρατούσα οικονομική κατάσταση και στις επιπτώσεις που έχει αυτή για τους Έλληνες της Σουηδίας, στο οξύτατο πρόβλημα που συνεπάγεται η μείωση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, στην εισροή νέων μεταναστών από την Ελλάδα, στις συνθήκες που καλούνται να διαβιώσουν και στην άδικη φορολογία που επιβάλλεται στους αποδήμους, που ενώ έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους συνπατριώτες στην Ελλάδα, δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Ο πρόεδρος της ΟΕΣΚΣ Κομνηνός Χαϊδευτός ανέφερε επίσης ότι αν και κατά την διάρκεια της θητείας του απερχόμενου Δ.Σ. υπήρξαν διαφορετικές απόψεις σε διάφορα θέματα, φυσικό άλλωστε όπως τόνισε, η συνεργασία μεταξύ των μελών του Δ.Σ. υπήρξε άψογη.

Συνέχεια... | Läs mer...


Ο Γιάννης Γαρεφαλάκης

Μία μεγάλη απώλεια για την Ομογένεια της Σουηδίας - Πέθανε ο πανεπιστημιακός Γιάννης Γαρεφαλάκης

2011-11-17

Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του συμπατριώτη μας και φίλου καθηγητή Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Στοκχόλμης Γιάννη Γαρεφαλάκη.

Ο Γιάννης κατάγονταν από την Κρήτη και ήρθε στην Σουηδία, στην Στοκχόλμη, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, σπούδασε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης όπου και έκανε την διδακτορική του διατριβή και στη συνέχεια μέχρι και τον πρόσφατο θάνατό του εργάστηκε στην Παιδαγωγική Σχολή του πανεπιστημίου ως πανεπιστημιακός δάσκαλος.

Η νεκρόσιμος ακολουθία τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011.

Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Συνέχεια... | Läs mer...


Ντόρα Μπακογιάννη: Παράδειγμα για την Ελλάδα η ομογένεια

2011-11-10

Η ηγέτης της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της στην αυστραλιανή εφημερίδα The Australian Financial Review υποστήριξε πως ο ελληνισμός της Αυστραλίας μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για την Ελλάδα στην προσπάθεια να ξεπεράσει την κρίση της.

«Στην Αυστραλία υπάρχει μια ελληνική μειονότητα έντιμη, εργατική, νομοταγής που ευημερεί και πληρώνει τους φόρους της. Η φοροδιαφυγή δεν είναι στο DNA των Ελλήνων. Οι ίδιοι Έλληνες της Αυστραλίας απέτυχαν ή αποτυγχάνουν στην Ελλάδα και αυτό γιατί το ελληνικό κράτος κακοδιαχειρίζεται τα πάντα» δήλωσε η κα Μπακογιάννη.

Η ίδια υπογράμμισε πως αν υπάρξουν οι σωστές συνθήκες, τότε ο ελληνικός λαός μπορεί να είναι δημιουργικός και παραγωγικός όπως είναι και στην Αυστραλία.

Συνέχεια... | Läs mer...


Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης με τον Σουηδό ομόλογό του Carl Bildt στη Στοκχόλμη

Επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Σουηδία - Greklands utrikesminister på Sverigebesök - Han lovar hårt fortsatt arbete

2011-08-28


Την Πέμπτη 25 Αυγούστου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Σταύρος Λαμπρινίδης πραγματοποίησε επισκεψη στη Σουηδία και είχε συνάντηση με τον Σουηδό ομόλογό του Carl Bildt στο υπουργείο Εξωτερικών, στη Στοκχόλμη. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε μεταξύ άλλων ότι η δύσκολη και επίπονη διαδικασία των μεταρυθμίσεων θα συνεχιστεί.

Torsdagen den 25 augusti, var Greklands utrikesminister Stavros Lambrinidis på Sverigebesök. Han ville inte kommentera Greklands uppgörelse med Finland om säkerheter för att få lån. I stället beskrev utrikesministern det senaste räddningspaketet som en vändpunkt för Grekland och Europa, och sa att nu gäller det att sluta diskutera och börja arbeta.

Συνέχεια... | Läs mer...


Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου

Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο Εξωτερικό - Πώς γίνεται η εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

2011-08-28

Το νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, αλλά και για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα ΙΕΚ, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας σήμερα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που θα γίνεται η εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει: «Τα τμήματα και οι σχολές των ημεδαπών ΑΕΙ και ΤΕΙ ή τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της ημεδαπής μπορεί να δέχονται, με διαδικασίες που καθορίζουν τα ίδια, για εγγραφή και φοίτηση σε αυτά ορισμένο αριθμό Ελλήνων του εξωτερικού, που έχουν φοιτήσει επί δέκα έτη τουλάχιστον σε σχολεία του εξωτερικού, ομογενών και αλλογενών, οι οποίοι έχουν για όλες τις περιπτώσεις απολυτήριο ξένου λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου...

Συνέχεια... | Läs mer...


Det har gått ett halvt sekel sedan de första grekerna kom till Sverige och Södertälje.

50-års jubileum: Grekernas resa blev en resa för Sverige

2010-12-03

En frostkall novemberdag 1960 anlände 29 grekiska arbetare till Scania-Vabis fabrik i Södertälje. Det var en sådan sensationell nyhet att 28-årige Andreas Kontarinis hamnade i topp på Dagens Nyheters förstasida.

– Då fanns det en och annan italienare och någon ungrare i Södertälje. Men vi blev den första stora utomnordiska invandrargruppen i Södertälje, säger han.

Det är inte första gången DN blickar tillbaka på Andreas Kontarinis stora resa. I november 1980 uppmärksammade DN att det var tjugo år sedan han och hans landsmän kom till Sverige.

I dag, ytterligare trettio år senare, är Andreas Kontarinis den ende av de första grekerna som bor kvar i Södertälje. Andra har flyttat hem, bosatt sig i andra delar av landet eller avlidit.

Συνέχεια... | Läs mer...


Η συλλογή 49 ποιημάτων για παιδιά, το «Συναισθηματικό αλφαβητάρι», της ψυχολόγου και γνωστής στην ομογένεια από την πολυετή παραμονή της στην Σουηδία Δέσποινας Καϊτατζή-Χουλιούμη

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το «Συναισθηματικό αλφαβητάρι» της γνωστής στην Ομογένεια της Σουηδίας ψυχολόγου Δέσποινας Καϊτατζή-Χουλιούμη

2011-02-21

Το «Συναισθηματικό αλφαβητάρι» της, από το παρελθόν γνωστής στην Ομογένεια της Σουηδίας, ψυχολόγου Δέσποινας Καϊτατζή-Χουλιούμη, είναι μια συλλογή 49 ποιημάτων για παιδιά, τα οποία αναφέρονται στον κόσμο των συναισθημάτων και κοινωνικών αξιών με απλό και προσιτό για το παιδί τρόπο.

Η συλλογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην σχολική διαδικασία ως πολλαπλό βιβλίο με στόχο την ανάπτυξη συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών και κοσμείται από ζωγραφιές μαθητών, οι οποίες συλλέχθηκαν μετά από την αξιοποίηση του βιβλίου σε σχολεία.

Να τι γράφει για το «Συναισθηματικό αλφαβητάρι» στο βιβλιοκριτικό του σχόλιο ο επίκουρος καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημ.Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Δ.Μακεδονίας, Αλέξανδρος Ν. Ακριτόπουλος...

Συνέχεια... | Läs mer...


Ο ΥΠΕΘΑ Ευάγγελος Βενιζέλος...

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την λαθρομετανάστευση

2011-01-06

Απάντηση του υπουργού Άμυνας Ε.Βενιζέλου σε ερώτηση για την λαθρομετανάστευση σε διαδικτυακή συνέντευξη του σε πολίτες, blogs και sites:

Ερώτηση: «Η λαθρομετανάστευση βρέθηκε ξαφνικά στην ατζέντα της πολιτικής συζήτησης μετά τις ευρωεκλογές. Το υπαρκτό πρόβλημα των χιλιάδων οικονομικών μεταναστών ήταν γνωστό για χρόνια σε όλους τους κατοίκους των παραμεθορίων περιοχών, τόσο στον Έβρο, όσο πολύ περισσότερο στα νησιά του Αιγαίου, οι οποίοι «φώναζαν», ζητώντας βοήθεια από το σύνολο της Πολιτείας (Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, Αρχές) αλλά δεν εισακούονταν ποτέ. Ξαφνικά, βλέπουμε, ότι το θέμα μονοπωλεί τη συζήτηση κάτω από την πίεση των καταστάσεων, με τον κίνδυνο των υπερβολών ή των πρόχειρων μέτρων να είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Το ΠΑΣΟΚ επικαλέσθηκε τη συμφωνία που είχε υπογραφεί με την Τουρκία για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών που συλλαμβάνονται και τη μη εφαρμογή της, αλλά από ότι φαίνεται μία συμφωνία για να εφαρμοστεί θέλει δύο και στην προκειμένη περίπτωση η Τουρκία δεν δείχνει σημάδια συνεργασίας...

Συνέχεια... | Läs mer...


Το "Έλληνικό δημόσιο" όπως το βλέπουν πολλοί...

Οι αλλαγές για 800.000 δημόσιους υπάλληλους το για το 2011

2010-11-20


Το 2011 θα είναι ένας καθοριστικός χρόνος για τη ζωή των 800.000 δημόσιων υπαλλήλων και των οικογενειών τους. Τι αλλαγές ετοιμάζονται για τους δημόσιους υπάλληλους;

Το 2011 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν για πρώτη φορά μπροστά σε πρωτόγνωρες εξελίξεις -ενδεχομένως και προοπτικές- και μάλιστα μετά από μία δύσκολη περίοδο, που συνοδεύτηκε από τη μείωση των αποδοχών τους.
Η πρώτη αλλαγή, που θα επέλθει στη ζωή των δημοσίων υπαλλήλων, θα σχετίζεται με την αναδιάρθρωση όλων των δημοσίων υπηρεσιών και στην εκτεταμένη κινητικότητα που θα υπάρξει στο έμψυχο δυναμικό των δημόσιων υπηρεσιών με τις μετακινήσεις και μετατάξεις υπαλλήλων.

Συνέχεια... | Läs mer...


Το ΟΧΙ του 1940 ας γίνει πηγή έμπνευσης και ανάλογης συμπεριφοράς του λαού μας και των πολιτικών ηγετών του ενάντια σε κάθε είδους επιβουλή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στις μέρες μας.

Δοξολογία για την εβδομηκοστή επέτειο του ΟΧΙ στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου της Στοκχόλμης

2010-10-28

Στον Ελληνορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Στοκχόλμης, παρουσία της πρέσβεως της Ελλάδος στη Σουηδία κυρίας Αλίκης Χατζή, της επιτετραμένης και προξένου στην πρεσβεία της Κύπρου κυρίας Μαρίας Σαββίδου-Παναγιώτου, του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας κ. Κομνηνού Χαΐδευτού, του συμβούλου της Ελληνικής πρεσβείας κ. Γεωργίου Αρναούτη, του ακολούθου Άμυνας της Ελλάδος στη Σουηδία σμηνάρχου κ. Αναστασίου Αθανασόπουλου, της ακολούθου Μορφωτικών και Πολιτιστικών θεμάτων της πρεσβείας κυρίας Μαργαρίτας Mellberg, της προϊσταμένης του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας κυρίας Ελευθερίας Σπηλιωτακοπούλου, του διευθυντού του Γραφείου Τύπου της πρεσβείας της Κύπρου στη Στοκχόλμη κ. Σπύρου Καραολίδη, άλλων εκπροσώπων των εδώ Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών, και πλήθους ομογενών, χοροστατούντος του μητροπολίτου Σουηδίας και Πάσης Σκανδιναβίας κ.κ. Παύλου, τελέσθηκε δοξολογία για την εβομηκοστή επέτειο του Ιστορικού "ΟΧΙ" της 28ης Οκτωβρίου του 1940, του Έπους της Αλβανίας και της αντίστασης του Ελληνικού λαού που ακολούθησε κατά την διάρκεια της γερμανο-ιταλικής, ναζιστο-φασιστικής κατοχής της Ελλάδος το 1941-44.

Συνέχεια... | Läs mer...


Πανηγυρίζει ο μόλις 31 ετών Jimmie Åkesson, αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες», ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του «έγραψε ιστορία»

"Ρυθμιστές" των σουηδικών εκλογών οι «Σουηδοί Δημοκράτες» (SD) με 20 έδρες, αλλά τους κρατούν σε απόσταση Κεντροδεξιοί και Σοσιαλδημοκράτες

2010-09-23

Γίνεται να νικήσει κάποιο κόμμα σε εθνικές εκλογές λαμβάνοντας μόλις το 5,7%; Γίνεται, τουλάχιστον στην περίπτωση του ακροδεξιού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες», το οποίο εισέρχεται για πρώτη φορά στη Βουλή της Σουηδίας κερδίζοντας 20 έδρες και τον «τίτλο» του επίδοξου ρυθμιστή των μετεκλογικών παζαριών. Ενός ρυθμιστή τον οποίο οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές της σουηδικής πολιτικής σκηνής επιχειρούν με κάθε νόμιμο τρόπο να κρατήσουν σε απόσταση.

Ολοι οι άλλοι υποψήφιοι, αντίθετα, «έχασαν» στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στη Σουηδία. Στους χαμένους συγκαταλέγεται ο πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ, που είδε μεν την τετρακομματική κεντροδεξιά «Συμμαχία» του να νικά άνετα τον αντιπολιτευόμενο κεντροαριστερό συνασπισμό (και μάλιστα με υψηλότατο ποσοστό: 49,2% έναντι 43,9%), αλλά απώλεσε την αυτοδυναμία αφού δεν συγκέντρωσε αρκετές έδρες για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση... ---> συνέχεια

Συνέχεια... | Läs mer...


Ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Sverigedemokrater (SD) Jimmie Åkesson με σωματοφύλακες πλέον

Με την είσοδο των «Δημοκρατων της Σουηδίας» (SD) η Σουηδία γίνεται Ευρώπη σχολιάζει ο ευρωπαϊκός τύπος

2010-09-23

Χαιρέκακη διάθεση μπορούσε εύκολα κανείς να διακρίνει στα άρθρα, τις αναλύσεις και τα ρεπορτάζ του ευρωπαϊκού Τύπου αναφορικά με την είσοδο στο κοινοβούλιο της Σουηδίας του ακροδεξιού, εχθρικού προς τους μετανάστες, κόμματος «Δημοκράτες της Σουηδίας» (Sverigedemokrater) με 5,7% των ψήφων κατά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου 2010.

«Ευρωπαϊκή στροφή για τη Σουηδία» ήταν π.χ. ο τίτλος του πρώτου κύριου άρθρου των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. «Οι εκλογές δείχνουν ότι η χώρα είναι λιγότερο ξεχωριστή από όσο νομίζουν πολλοί», πρόσθετε ο υπότιτλος.

«Βήμα προς την Ευρώπη» ανέφερε σε έναν τίτλο της και η γαλλική «Μοντ», αναφερόμενη σε δήλωση προς την εφημερίδα του ακροδεξιού Δανού βουλευτή Σέρεν Εσπερσεν, ο οποίος ισχυρίστηκε πως «η νίκη των Δημοκρατών της Σουηδίας σημειώνει την έναρξη της ομαλοποίησης στη Σουηδία. Η Σουηδία έκανε ένα βήμα προς την Ευρώπη».

Συνέχεια... | Läs mer...


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος Παπανδρέου καλεί τους ομογενείς της Σουηδίας να στηρίξουν εκλογικά το Σουηδικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SAP)

Μήνυμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις εκλογές στη Σουηδία

2010-09-17

Αγαπητή συμπατριώτισα, αγαπητέ συμπατριώτη!

Στη σημερινή εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τον πολίτη και τον εργαζόμενο, μόνο οι προοδευτικές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις μπορούν να απαντήσουν στις προκλήσεις διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, τις προϋποθέσεις για την οικοδόμηση μιας δίκαιης κοινωνίας.

Οι νεοφιλελεύθερες-συντηρητικές δυνάμεις δημιούργησαν τα σημερινά προβλήματα και προσπαθούν να αποδομήσουν τα αποτελέσματα των μεγάλων κοινωνικών αγώνων που δώσαμε στις χώρες μας όσο και στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης.

Γι’ αυτούς τους λόγους, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΠΑ.ΣΟ.Κ) θεωρεί ότι η Σουηδία χρειάζεται μια προοδευτική, σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση. Αυτή η διακυβέρνηση μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές στη Σουηδία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SAP) και του Κόκκινο-Πράσινου Συνασπισμού υπό την ηγεσία της Μόνα Σαλίν.

Συνέχεια... | Läs mer...


Για πρώτη φορά στις προσεχείς δημοτικές εκλογές ψηφίζουν 12.762 ομογενείς και μετανάστες

12,760 μετανάστες ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα: Αναλυτικά σε κάθε δήμο

2010-09-07

Για πρώτη φορά, στις προσεχείς δημοτικές εκλογές ψηφίζουν 12.762 ομογενείς και μετανάστες που ζουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα. Από αυτούς, οι 1.574 ψηφίζουν στο δήμο Αθηναίων, οι περισσότεροι διάσπαρτοι σε δήμους της Αθήνας, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, δεν ξεπερνούν τον μονοψήφιο αριθμό. Δείτε αναλυτικά τον ακριβή αριθμό των εγγραφέντων σε κάθε δήμο.

Όσοι εκλογείς θα εγγράφονται στο εξής, θα μπορούν να ψηφίσουν από τις επόμενες εκλογές και μετά. Υπενθυμίζεται δε ότι οι ομογενείς και μετανάστες συμμετέχουν μόνον στις δημοτικές εκλογές και όχι στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ενώ μπορούν να συμμετέχουν ως υποψήφιοι και να εκλεγούν μέχρι και το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου.

Συνέχεια... | Läs mer...


Ο πρέσβης Παύλος Αναστασιάδης με την σύζυγό του Μαρία κατά την διάρκεια της χθεσινής αποχαιρετιστήριας δεξίωσης τους στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης

Αποχαιρετιστήρια δεξίωση του πρέσβεως της Κύπρου κ. Αναστασιάδη στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης

2010-08-25

Με την ευκαιρία της περάτωσης της θητείας του στη Σουηδία και εν όψει της αναχώρησής του για το νέο του πόστο ως πρέσβεως της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, ο πρέσβης της Κύπρου στην Στοκχόλμη και η κυρία Παύλου Αναστασιάδη έδωσαν αποχαιρετιστήρια δεξίωση στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης.

Στην δεξίωση παραβρέθηκαν κυβερνητικοί εκπρόσωποι και εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας, πρέσβεις και εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών στην Στοκχόλμη, η νέα πρέσβης της Ελλάδος στην Σουηδία κυρία Αλίκη Χατζή, ο νέας ακόλουθος Άμυνας (ΑΚΑΜ) της Ελλάδος στη πρεσβεία της Στοκχόλμης κ. Αναστάσιος Αθανασόπουλος, ...και πλήθος Ελλήνων ομογενών εκ Κύπρου και Ελλάδος που διαμένουν στη Σουηδία.

Συνέχεια... | Läs mer...


Η κα Αλίκη Χατζή νέα πρέσβης της Ελλάδος στη Σουηδία - Ανέλαβε καθήκοντα

2010-08-25

Η κυρία Αλίκη Χατζή ανέλαβε τα καθήκοντα της πρέσβεως της Ελλάδος στην Ελληνική Πρεσβεία στην Στοκχόλμη, διαδεχόμενη τον κ. Ευάγγελο Καρόκη του οποίου η θητεία έληξε τον Μάϊο 2010.

Η πρέσβης κυρία Αλίκη Χατζή, Πληρεξούσιος Υπουργός Β΄, τοποθετήθηκε στην Πρεσβεία της Στοκχόλμης προερχόμενη από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών όπου υπηρετούσε τα τελευταία χρόνια, ενώ ενωρίτερα υπηρέτησε και ως Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Σικάγο. Κατά την διάρκεια της θητείας της στο Σικάγο η κυρία Α. Χατζή ανέπτυξε ιδιαίτερα στενές και εγκάρδιες σχέσεις με την Ομογένεια των ΗΠΑ και τους φορείς της και ιδιαίτερα με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ΣΑΕ, τόσο του Παγκόσμιου λόγω της τότε έδρας του ΣΑΕ στο Σικάγο όσο και με το ΣΑΕ της Περιφέρειας Αμερικής, το οποίο επίσης έδρευε (και εδρεύει) στο Σικάγο.

Συνέχεια... | Läs mer...Προηγούμενα

Η Άννα Βαγενά παρουσίασε την παράσταση "Αγγέλα Παπαζόγλου" στην Στοκχόλμη

Ο Α΄αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης στη Στοκχόλμη - Επαφές με την Ομογένεια

Σουηδούς πολιτικούς που συνέβαλαν στην αναγνώριση της "Γενοκτονίας" από την Σουηδική Βουλή τίμησε Σύλλογος Ποντίων της Στοκχόλμης

Εορτασμός της Επετείου της 25ης Μαρτίου - Δοξολογία στον Μητροπολιτικό ναό της Στοκχόλμης


Περισσότερες ειδήσεις...


Agenda - Ατζέντα
Εκδηλώσεις ελληνικού ενδιαφέροντος στη Σουηδία...

Χρήσιμες Πληροφορίες

Μητρόπολη Σκανδιναβίας

Eλληνικές Διπλωματικές και Προξενικές Αρχές

Πρεσβεία της Κύπρου

Kέντρο Ελληνικού Πολιτισμού( ΚΕΠ)

Ίδρυμα Ελληνική Πολιτιστική Στέγη "Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος"

Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας

Ελληνική Κοινότητα Βόρειας Στοκχόλμης (RINKEBY)

Ελληνική Κοινότητα Στοκχόλμης (CITY)

Λύκειο των Ελληνίδων Γραφείο Στοκχόλμης