Mer om SVT EUROPA
Startsida
Greker i Sverige
Nyheter
Grekiska nyheter
Intervjuer
Böcker
Forum
Mer om...
Kontakt
Η συλλογή 49 ποιημάτων για παιδιά, το «Συναισθηματικό αλφαβητάρι», της ψυχολόγου και γνωστής στην ομογένεια από την πολυετή παραμονή της στην Σουηδία Δέσποινας Καϊτατζή-Χουλιούμη

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το «Συναισθηματικό αλφαβητάρι» της γνωστής στην Ομογένεια της Σουηδίας ψυχολόγου Δέσποινας Καϊτατζή-Χουλιούμη


Το «Συναισθηματικό αλφαβητάρι» της, από το παρελθόν γνωστής στην Ομογένεια της Σουηδίας, ψυχολόγου Δέσποινας Καϊτατζή-Χουλιούμη, είναι μια συλλογή 49 ποιημάτων για παιδιά, τα οποία αναφέρονται στον κόσμο των συναισθημάτων και κοινωνικών αξιών με απλό και προσιτό για το παιδί τρόπο.

Η συλλογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην σχολική διαδικασία ως πολλαπλό βιβλίο με στόχο την ανάπτυξη συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών και κοσμείται από ζωγραφιές μαθητών, οι οποίες συλλέχθηκαν μετά από την αξιοποίηση του βιβλίου σε σχολεία.

Να τι γράφει για το «Συναισθηματικό αλφαβητάρι» στο βιβλιοκριτικό του σχόλιο ο επίκουρος καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημ.Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Δ.Μακεδονίας, Αλέξανδρος Ν. Ακριτόπουλος...

Συνέχεια... | Läs mer...


Το παρελθόν δεν είναι ένα όνειρο

"Det gågna är inte ett dröm" είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του Θόδωρου Καλλιφατίδη - ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα για τα στοιχεία και τα γεγονότα που επηρέασαν την ζωή και τον χαρακτήρα του συγγραφέα.

Συνέχεια... | Läs mer...


"Stunder med Sture Linnér"

"Στιγμές με τον Στούρε Λιννέρ" τιτλοφορεί τον βιβλίο της για τον Σουηδό Ελληνιστή η Λεονή Καρόκη, σύζυγος του προηγούμενου Πρέσβη στη Σουηδία Εύαγγελου Καρόκη. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα σουηδικά σε μετάφραση του Χρήστου Παππά.

Συνέχεια... | Läs mer...


Foto:Johan Lindskog

”Min stora feta grekiska kokbok” της Αλεξάνδρας Πασχαλίδου από τις εκδόσεις Bonnier Fakta.

Το τελευταίο βιβλίο της Αλεξάνδρας Πασχαλίδου κινείται στο χώρο της ελληνικής κουζίνας αλλά όχι μόνον!

Συνέχεια... | Läs mer...


Το εξώφυλλο του βιβλίου του Πέτρου Γουγουλάκη "Bildning och lärande - Om folkbildningens pedagogik"

"Παιδεία και μάθηση" - Το βιβλίο του καθηγητή Πέτρου Γουγουλάκη: "Bildning och lärande - Om folkbildningens pedagogik"

Στο βιβλίο "Bildning och Lärande" ("Παιδεία και μάθηση") σκιαγραφείται η ιστορική, πολιτιστική και εκπαιδευτική διάσταση της σουηδικής Λαϊκής Επιμόρφωσης. Ο συγγραφέας του Πέτρος Γουγουλάκης διαφωτίζει στο πρώτο μέρος του βιβλίου την συμβολή της ελεύθερης, αυτόνομης και εθελοντικής Λαϊκής Επιμόρφωσης στην εξέλιξη της σύγχρονης σουηδικής κοινωνίας, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα, αποδίδοντάς την στη μόρφωση που αποκτούσαν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού συμμετέχοντας σε ποικίλους κύκλους σπουδών (studiecirklar).
Στα υπόλοιπα δύο μέρη του βιβλίου, δίδεται έμφαση στις έννοιες επικοινωνία, παιδεία και μάθηση μέσα από το πρίσμα της εκπαίδευσης ενηλίκων, των κύκλων μάθησης της Λαϊκής Επιμόρφωσης, καθώς και στο ρόλο του επιμορφωτή, εστιάζοντας στην παιδαγωγική του κατάρτηση και στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, ως βασικά προαπαιτούμενα της επιμορφωτικής μαθησιακής διαδικασίας:

Συνέχεια... | Läs mer...


"Den siste greken" του Άρη Φιορέτου.

Από τον εκδοτικό οίκο Norstedts κυκλοφορεί το τελευταίο βιβλίο του Άρη Φιορέτου με τον τίτλο : Ο Τελευταίος Έλληνας. Πρόκειτε για μια αφήγηση και μια ιστορική αναδρομή της ελληνικής διασποράς από την φλεγόμενη Σμύρνη και τον ξεριζωμό των ελλήνων το 1922 μέχρι την Skåne της Σουηδίας και τους μετανάστες της δεκαετίας του 60.

Συνέχεια... | Läs mer...


"To γρασίδι μυρίζει δυνατά"

"To γρασίδι μυρίζει δυνατά" /Gräset doftar starkt. Fem samtida grekiska prosaister. Urval och inledning Vasilis Papageorgiou. Översättning Michael Economou och Vasilis Papageorgiou. Växjö University Press 2009.

Συνέχεια... | Läs mer...


"Ταξιδεύοντας διαφορετικά"- ποίηση Bertil Malmberg σε μετάφραση Βασίλη Παπαγεωργίου

Από τις εκδόσεις Οδός Πανός κυκλοφορεί στα ελληνικά μία ανθολογία ποιημάτων του σουηδού ποιητή Bertil Malmberg. Την επιλογή και την μετάφραση έκανε ο Βασίλης Παπαγεωργίου.

Συνέχεια... | Läs mer...


”Sick-sack mellan pomeransträden”-”Ζιγκ ζαγκ στις νεραντζιές”

To μυθιστόρημα της Ερσης Σωτηροπούλου ”Ζιγκ ζαγκ στις νεραντζιές” κυκλοφορεί στα Σουηδικά με τον τίτλο ”Sick-sack mellan pomeransträden" σε μετάφραση του Bo Lennart Eklund από τις εκδόσεις H: ström Text &Kultur. Στην Ελλάδα το βιβλίο απέσπασε το kρατικό λογοτεχνικό βραβείο μυθιστορήματος το 2000.

Συνέχεια... | Läs mer...


Ο Γ. Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρος Κουζινόπουλος

"Τα παρασκήνια του Μακεδονικού ζητήματος" - Επίκαιρη η παρουσίαση βιβλίου του Σπύρου Κουζινόπουλου

Αφορμή για τοποθετήσεις σε θέματα της επικαιρότητας εκ μέρους στελεχών της πολιτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας,έδωσε η παρουσίαση του βιβλίου «Τα παρασκήνια του Μακεδονικού ζητήματος» του Γ. Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρου Κουζινόπουλου,από τις σελίδες του οποίου παρελαύνουν τα «επεισόδια» της κυοφορίας της ΠΓΔΜ, από την αρχή του αιώνα ως τις μέρες μας, με έμφαση σ΄εκείνα της δεκαετίας του '40.

Οι ομιλητές Γεώργιος Σούρλας (Α' αντιπρόεδρος της Βουλής) Ευάγγελος Βενιζέλος (βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) υπογράμμισαν την ανάγκη διατήρησης μιας εθνικής συναινετικής γραμμής στο Μακεδονικό,υπό το φως μάλιστα της προσφυγής εκ μέρους της ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, ενώ ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Στ.Περράκης,εμφανίσθηκε εξαιρετικά φειδωλός και προσεκτικός στις τοποθετήσεις του και το ίδιο ζήτησε από την πολιτική ηγεσία, υπογραμμίζοντας ότι «οι δημόσιες θέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν προς ενίσχυση των επιχειρημάτων της άλλης πλευράς».

Συνέχεια... | Läs mer...


Tα "Γκρεμόχορτα" του Κωστή Παπακόγκου στα Ελληνικά

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Μανδραγόρας” η ποιητική συλλογή του Κωστή Παπακόγκου με τίτλο “Γκρεμόχορτα”. Ο Κωστής Παπακόγκος παρουσιάζει ξανά ποιητική του συλλογή στην Ελλάδα μετά από 32 χρόνια.

Τα “Γκρεμόχορτα” εκδόθηκαν το 1984 στα σουηδικά και παρουσιάζονται σήμερα για πρώτη φορά στην Ελληνική γλώσσα. Ο Σουηδικός τύπος και οι κριτικοί λογοτεχνίας υποδέχτηκαν το βιβλίο με επαίνους, όπως έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει και ο έλληνας αναγνώστης στο επίμετρο του βιβλίου.

Συνέχεια... | Läs mer...


Ο Οδυσσέας Παπαθανασίου είναι εκπαιδευτικός και πρώην συντονιστή εκπαίδευσης της Ελλάδος στη Σουηδία

"Η εκπαίδευση και η (ανά)δυση της ελληνικής κοινότητας στη Σουηδία", του Οδυσσέα Παπαθανασίου


Στο βιβλίο αυτό μελετάται η εξέλιξη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των Ελλήνων της Σουηδίας σε σχέση με την ανάδυση της ελληνικής μεταναστευτικής κοινότητας στη χώρα αυτή, την ακμή και την παρακμή της, και τα πρώτα σημάδια της ενδεχόμενης πρώιμης δύσης της (1960-2008).

Τα δύο παράλληλα ελληνόγλωσσα εκπαιδευτικά δίκτυα που αναπτύχθηκαν εντός και εκτός των πλαισίων του σουηδικού σχολικού συστήματος μεταβλήθηκαν, μέσα από πολύχρονες εντάσεις, διαμάχες, ανταγωνισμούς, αντιπαλότητες, αναζητήσεις και διεκδικήσεις, σε δύο πόλους συσπείρωσης και δραστηριοποίησης των Ελλήνων μεταναστών, ο άξονας των οποίων διαπέρασε οριζοντίως όλες τις συλλογικές μορφές οργάνωσης των Ελλήνων και, με την εξέλιξή τους αυτή, αποτέλεσαν πρακτικές και μέσα εγκαθίδρυσης και ανάδειξης της ελληνικής κοινότητας στη Σουηδία.

Συνέχεια... | Läs mer...


”VÄNNER OCH ÄLSKARE” από τον Θόδωρο Καλλιφατίδη

Από τις εκδόσεις Albert Bonnier κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Θόδωρου Καλλιφατίδη με τον τίτλο ” Φίλοι και Ερωμένοι”.
Στο επίκεντρο της ιστορίας που ξετυλίγεται στις 370 σελίδες του βιβλίου βρίσκεται ένας 55-χρονος, διευθυντής του οργανισμού Λαïκής Επιμόρφωσης που καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλες αλλαγές στη ζωή του Αξίες και συνήθειες αλλάζουν. Σχέσεις και φιλίες αναθεωρούνται.

Συνέχεια... | Läs mer...


”Ingen hand orörd” της Lo Snöfall και του Βασίλη Παπαγεωργίου

”Ingen hand orörd”(No hand untouched), είναι ο τίτλος του πρόσφατου βιβλίου του Βασίλη Παπαγεωργίου και της Lo Snöfall που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου του Växjö.
Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο που έχουν δημιουργήσει μαζύ οι παραπάνω καλλιτέχνες και στο οποίο η συνεργασία τους φτάνει σε ένα άλλο ανώτερο επίπεδο.
Το βιβλίο ”Ingen hand orörd” περιέχει κείμενα του Βασίλη Παπαγεωργίου και φωτογραφίες – σκίτσα της Lo Snöfall αλληλοεπηρεασμένα και απόλυτα αλληλοπροσαρμοσμένα μεταξύ τους.

Συνέχεια... | Läs mer...


"Mödrar och söner" του Θόδωρου Καλλιφατίδη


Από τις εκδόσεις Albert Bonniers κυκλοφορεί το πρόσφατο βιβλίο του
Θόδωρου Καλλιφατίδη με τον τίτλο "Μητέρες και υιοί".

Παρά το γεγονός ότι ο τίτλος είναι σε πληθυντικό αριθμό, το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην δική του μητέρα. Ο Θόδωρος Καλλιφατίδης, με αφετηρία μία διήγηση του πατέρα του, που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, ξεδιπλώνει στο βιβλίο του τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας της οικογένειας Καλλιφατίδη από τότε που ζούσε στον Πόντο μέχρι και σήμερα.

Συνέχεια... | Läs mer...


''Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί''

Στο πιό πρόσφατο βιβλίο του με τον τίτλο "Ingen människa är en ö" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Norsteds, ο Sture Linnér έχει συγκεντρώσει κείμενα - πολλά από τα οποία έχουν δημοσιευτεί νωρίτερα - για ανθρώπους, συνεργάτες, συνομιλητές οι οποίοι τον εντυπωσίασαν: άνθρωποι που παρά τις πολλές διαφορές που τους διέκριναν είχαν το κοινό χαρακτηριστικό της "εσωτερικής δύναμης και πλούτου" που κάνουν δυνατή την προσωπική υπέρβαση, που σκορπούν ζεστασιά και φως γύρω τους !
"Η σπουδαιότητα των ανθρώπων αυτών ήταν καθοριστική για μένα και γι αυτό με ιδιαίτερη χαρά αφιερώνω το βιβλίο αυτό στη μνήμη τους"αναφέρει ο Sture Linnér.

Συνέχεια... | Läs mer...


''Από τον Αλέξανδρο στον Αύγουστο'', του Sture Linnér, από τις εκδόσεις Norsteds.

''Από τον Αλέξανδρο στον Αύγουστο'' τιτλοφορείται το βιβλίο του ελληνιστή καθηγητή Στούρε Λινέρ που περιγράφει την Ελληνιστική περίοδο, την περίοδο δηλ των 300-ων περίπου χρόνων που ακολούθησαν από τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ. μέχρι την εποχή του καίσαρα Αυγούστου.
Ο Στούρε Λινέρ ''δένει'' πολιτικά και κοινωνικά θέματα των Ελληνιστικών χρόνων με την επιστήμη την τέχνη και την λογοτεχνία με αναγωγές στην τωρινή εποχή και με ιδιαίτερες αναφορές και ενδιαφέρον στο ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία και τις τέχνες.

Συνέχεια... | Läs mer...


Ο "Ηρακλής" του Θόδωρου Καλλιφατίδη.

Ένα ακόμη βιβλίο του Θόδωρου Καλλιφατίδη όπου μύθοι και παραδόσεις συνυφαίνονται στον καμβά ενός σύγχρονου μυθιστορήματος από την γνωστή μαγευτική γραφή του συγγραφέα.

Στο βιβλίο ακολουθούμε τον Ηρακλή, βήμα-βήμα, απο μικρό παιδάκι μέχρι τα γηρατιά του. Το μυθιστόρημα του Θοδωρή Καλλιφατίδη συλλαμβάνει,ενισχύει και μας διαβιβάζει την ομορφιά του μύθου.

Συνέχεια... | Läs mer...


"Snötäckt lykta"-"Χιονοσκεπές φανάρι": η νέα ποιητική συλλογή του Κωστή Παπακόγκου

Από τις εκδόσεις Tranan κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες το νέο βιβλίο του ποιητή και ιστοριογράφου Κωστή Παπακόγκου.Είναι το δωδέκατο βιβλίο του Παπακόγκου στα Σουηδικά. Στην Ελλάδα έχει ήδη δημοσιεύσει έξι ποιητικές συλλογές και δύο έργα ιστορικού χαρακτήρα.

Συνέχεια... | Läs mer...


"Ιππόλυτος Καλυπτόμενος του Βασίλη Παπαγεωργίου"

Το έργο στηρίζεται στα λίγα αποσπάσματα που διαθέτουμε για τον χαμένο Ιππόλυτο Καλυπτόμενο του Ευριπίδη. Ενώ σύμφωνα με την αρχαία παράδοση η Φαίδρα είτε έχει αποπλανήσει είτε έχει προσπαθήσει να αποπλανήσει τον ήρωα, στο συγκεκριμένο κείμενο η σχέση μεταξύ της Φαίδρας και του Ιππόλυτου έχει ήδη ολοκληρωθεί. Απομένει η αντιμέτωπιση της πράξης απ’ όλα τα πρόσωπα του έργου.

Συνέχεια... | Läs mer...


”Στις ακρογιαλιές της αιωνιότητας”, το μυθιστόρημα της Sun Axelson σε ελληνική μετάφραση

Aπό τις εκδόσεις Καλένδης κυκλοφορεί το μυθιστόρημα της Σουηδής συγγραφέως Sun Axelson, ”Evighetens Stränder”. Ο ελληνικός τίτλος είναι ”Στις ακρογιαλιές της αιωνιότητας” και η μετάφραση ανήκει στον ομογενή από την Στοκχόλμη Χρήστο Παππά.
Πρόκειται για το τελευταίο έργο της Σαν Άξελσον που εκδόθηκε στη Σουηδία το 2001 από τον εκδοτικό οίκο Bonniers. Στα μέσα του Νοέμβρη έγινε παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Σουηδικού Ινστιτούτου όπου ο Χρήστος Παππάς παρουσίασε στο ελληνικό κοινό την Σουηδή συγγραφέα και το έργο της αλλά και την σχέση της με την Ελλάδα, ενώ ο ηθοποιός Κώστας Καστανάς διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο της Sun Axelson ”Στις ακρογιαλιές της αιωνιότητας”

Συνέχεια...


Ελληνοσουηδικό λεξικό από τον εκδοτικό οίκο Nordstedts

Από τις εκδόσεις Nordstedts κυκλοφόρησε τον Αύγουστο το νέο ελληνοσουηδικό λεξικό. Επιμέλεια : Χρήστος Παππάς

Συνέχεια...


Olle Svennings "Göran Persson och hans värld" kommer ut den 19 september på Norstedts förlag.

Göran Persson och hans värld

Göran Persson sitter på övertid. Han skulle avgått redan för ett år sedan.

Det avslöjar författaren och journalisten Olle Svenning i en ny bok om statsministern.

Συνέχεια...


Nυμφαίος Θάνατος

Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ επανεκδίδεται στην Ελλάδα το πεζογράφημα του Βασίλη Παπαγεωργίου "Νυμφαίος Θάνατος". Πρόκειται για μια μνημονική, θυμική, νοητική και εννοιολογική περιπλάνηση στη Νύμφη του Θερμαϊκού ως μητέρα θανατερή.

Συνέχεια...


Tomas Tranströmer -Τα ποιήματα

Τούμας Τράνστρεμερ είναι το όνομα του ποιητή που θωρείται ο σημαντικώτερος εν ζωή ποιητής της Σουηδίας αλλά και σημαντικώτερος σε διεθνές επίπεδο και βρίσκεται μόνιμα στον κατάλογο των υποψηφίων για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Συνέχεια...Περισσότερες ειδήσεις...


Agenda - Ατζέντα
Εκδηλώσεις ελληνικού ενδιαφέροντος στη Σουηδία...

Χρήσιμες Πληροφορίες

Μητρόπολη Σκανδιναβίας

Eλληνικές Διπλωματικές και Προξενικές Αρχές

Πρεσβεία της Κύπρου

Kέντρο Ελληνικού Πολιτισμού( ΚΕΠ)

Ίδρυμα Ελληνική Πολιτιστική Στέγη "Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος"

Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας

Ελληνική Κοινότητα Βόρειας Στοκχόλμης (RINKEBY)

Ελληνική Κοινότητα Στοκχόλμης (CITY)

Λύκειο των Ελληνίδων Γραφείο Στοκχόλμης